• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Süleyman Arslantaş: Yaşar Kaplan’ın Ardından

Süleyman Arslantaş: Yaşar Kaplan’ın Ardından
Yaşar Kaplan kardeşimiz 7 Ocak 2023'te Almanya'da vefat etti. Ya da o gün dünya sürgünü sona erdi. Çile ve tefekkür dolu bir ömür bitti! Ahiret yolculuğuna çıkışı görkemli oldu.
 Neredeyse Türkiye'nin her tarafından dostlar cenazeye teşrif ettiler. Gerek Hacı Bayram Camii avlusunda gerekse Taceddin Dergâhı mekanında belki de yılardır bir araya gelmeyen dostlar buluştular. Resmi zevat, devlet erkanının yanı sıra başta Meclis Başkanı olmak üzere geniş bir katılım oldu.

Yaşar Kaplan'ın vefatını müşterek dostumuz olan Arif Dülger Bey haber verdi. Taceddin Dergahı'na defnedileceği haberini de Arif Bey'den aldım. Dirisine yeterince vefa gösterilmemiş olsa da ölüsüne gösterilen vefa doğrusu beni memnun etti. Zira Yaşar kardeşimin dergahtaki komşuları da güzel insanlar, Nuri Pakdil abi ile yan yanalar, az ileride Muhsin Yazıcıoğlu kardeşimiz yatıyor. Allah cümlesine rahmet eylesin.

Yaşar Kaplan aslında başlı başına bir mektepti. Yakından tanıdığımız birçok kalem erbabı o mektebin mezunlarıdır. Her ne kadar Yaşar kardeşimizin üç küsür yıl süren mahkumiyetinin ardından biraz soğukluk olsa da o öğrenciler abilerini unutmamışlar. Hemen hemen birçoğu cenazede idiler. Ayaküstü hatıralar yad edildi. Bu fakir de o mektebe uzak olmadığı için sohbetlerin, hatıraların anlatımına iştirak etti.

Bizler, Yaşar Kaplan, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Mehmet Akif İnan, Nuri Pakdil, Ercüment Özkan gibi şahsiyetler tıpkı Üstad Necip Fazıl'ın:

"Ben bir genç arıyorum, gençlikle köprübaşı!
Tırnağı en yırtıcı hayvanın pençesinden,
Daha keskin eliyle, başını ensesinden,
Ayırıp o genç adam, uzansa yatağına;
Yerleştirse başını, iki diz kapağına,
Soruverse: Ben neyim ve bu hal neyin nesi?
Yetiş, yetiş, hey sonsuz varlık muhasebesi!"
 

dizelerinde olduğu gibi; düşünen, anlayan, anladığını anlamlandıran, yaşayan ve kendisini dünya hayatında sadece misafir olarak gören bir neslin yetişmesi için çırpındık. Kalanlar bir elin parmakları kadar da olsa çırpınmaya devam edecekler. Zira o kuşak ve devamı hesabi olmadı, hep hasbi olmaya özen gösterdi. Eğer bugün elle tutulur bir nesil varsa, o çabaların ürünüdür. İşte Yaşar Kaplan kardeşim bu çabalarının bedelini katbekat ödeyerek gitti.

Ne diyordu Yaşar Kaplan 6 yıl 3 ay hapis cezası aldığı 'Demokrasi Risalesi' isimli eserinde; 'Şeriat' kavramını geniş geniş anlattıktan sonra ve her dünya görüşünün bir şeriatı olduğunun altını çizdikten sonra: "Şeriat hak aşıklarının, hukuk severlerin tanıdıkça daha çok sevecekleri bir sözcüktür. Olayın demokratik bağlantısına gelince… 'Senin şeriatın sana benim şeriatım bana' diyemeyen hiçbir düzenin demokratikliği iddia edilemez." (Bkz. Demokrasi Risalesi Sh.54)

Yaşar Kaplan'ın Ankara/Kavaklıdere Çevreli sokakta bulunan DGM duruşmasında ben de vardım. Duruşma öncesi Ercümend Özkan, Yaşar Kaplan ve sanıyorum kardeşi Lisani Kaplan da vardı. Duruşma öncesi sohbet ediyoruz. Yaşar Kaplan konuşmalar esnasında 'Demokrasi Risalesi' kitabından dolayı ceza almayacağını ve rahat olduğunu ifade ediyordu. Ercümend Bey "Yaşarcığım bu kadar emin olma, bu mahkemeden hukuki bir karar çıkmaz, çıksa çıksa siyasi bir karar çıkar" dedi. Nitekim öyle de oldu. Önce Hizbut-Tahrir duruşması oldu, onlara 6 yıl 3'er ay hapis cezası verildi. Ardından Ercümend Özkan ve Mehmet Çoban'ın duruşması oldu. Onlara da aynı cezayı verdiler. Onların da cezası İktibas'ın 105. Sayısında Mehmet Çoban'ın 'Yolumuzdaki Esaslar' başlıklı makalesi nedeniyle verildi. Sonrasında Yaşar Kaplan'ın duruşması başladı. Tarih 6 Şubat 1986, Mahkeme Başkanı Orhan Karadeniz. Duruşma sırasında Yaşar Kaplan ifadesinde 'biz' tabirini birkaç kez kullanınca mahkeme başkanı buna tahammül edemedi ve "Ne demek biz, biz yok, ben diyeceksin." diye sert bir tonla azarladı. Öyle ya 'biz' deyince bir tüzel kişilik anlaşılıyor, eh herhalde koskoca DGM Başkanı buna razı olamazdı. Ve karar çıktı: 6 yıl 3 ay hapis cezası…

Devamı: https://hertaraf.com/koseyazisi-yasar-kaplan-in-ardindan-3452

Bu haber toplam 439 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim