• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Süleyman Ceran: Pimi çekilmiş Bosna

Süleyman Ceran: Pimi çekilmiş Bosna

Bosna’da gerilim, tansiyon ve kumpaslar her geçen gün artıyor. Milorad Dodik’in fitne fücur dolu gündemi hasıraltında beklerken adeta bir bombayı andıran yeni seçim yasasının pimi çekilip ortaya bırakıldı. 2 Ekim 2022’de yapılacak seçimler öncesi Alman Yüksek Temsilci Christian Schmidy’in Bonn yetkilerini kullanarak Bosna siyasetini yeni baştan dizayn etme girişimi ülkeyi derin bir strese soktu.

En önemli değişiklik talebi seçim barajının %3’e indirilmesi. Güzelim Bosna’mızın adı Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) olarak geçiyor. Kantonlara ayrılan ülkede her kantonda etnik grupların temsilcisi oluyordu. Bu kararla %3’ün altında nüfusu olan etnik brup temsil edilmeyecek. Bu Boşnakların ülkenin içine doğru büzülmesi demek. Bosna’nın dış çeperleri Sırpların nüfus yoğunluğunun fazla olduğu kantonlar var. Bu karar gerçekleşirse Kanton 10, Batı Hersek, Podrinje ve Posavine’de Boşnak vekilin olmaması anlamına geliyor. Bununla birlikte Hırvatların daha görünür olarak üçüncü etnisite olarak öne çıkıp belirleyici bir rol oynayacaklar. Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Mostar’da Hırvat lider ile buluşup yapılacak değişiklikleri sitayişle destekliyor.

Bu kararın dışında Federasyonun başkan seçiminde Hırvatlar kilit role sahip oluyor ve faşist Hırvat Partisi’nin başkan, başkan yardımcılarından tutun Anayasa mahkemesi üyelerinin de seçiminde kilit parti haline gelmesine neden oluyor. Sırpların etkin olduğu bölgelerde Boşnaklar pasif ve Sırplar etkin olmayı sürdürürken ülkenin kalan kısmında Hırvatların denge unsuru olmasının korkunç sonuçları olabilir. Soykırıma karşı direnen ve ülkeyi uçurumdan kurtaran Boşnakların iktidardan süpürülecek olması ülkede zaten sıkıntıda olan birlikte yaşamayı iyice zorlaştıracak. Amerikalılar ve İngilizler bu planı desteklerken meydana gelecek gelişmeleri ne kadar öngörebiliyorlar bilmiyoruz. Bildiğimiz şey aylarca silahlı milislerle ülke gündemini meşgul eden faşist Dodik’in tezleri ortadayken Hırvatların bu girişimi savaş boyu yaptıkları arkadan vurma olaylarıyla oldukça benzerlik gösteriyor.

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/yazarlar/pimi-cekilmis-bosna-4819/

Bu haber toplam 338 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim