• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

SULTAN 4. MEHMED HAN (Avcı Mehmed)

SULTAN 4. MEHMED HAN (Avcı Mehmed)
Tarihçi- Yazar Mehmet Emin Gerger’in 98. Kitabı yayınlandı..

Tarihçi, Araştırmacı, Yazar Mehmet Emin Gerger’in yazdığı, “Sultan 4. Mehmed Han (Avcı Mehmed) ” adlı Kitap, Gerger Yayınları tarafından yayınlandı. Gerger’in 98. Kitabı olan eser, iki ana bölüm ve toplam 267 sayfadan oluşuyor.

  Kitabının Önsöz’ünde Kitap hakkında şu bilgiler yer alıyor: “Sultan 4. Mehmed, on dokuzuncu Padişah olarak Osmanlı tahtına çıktı. İstanbul’da doğmuştur. Babası Sultan İbrahim'den başka hanedanın devamını sağlayacak erkek evlat bulunmadı­ğı için doğumu çok büyük sevinç yaratmış ve üç gün, üç gece şenlik yapılmıştı. Babası Sultan İbrahim'in rahatsızlığı nedeniy­le çocuk bir şehzade olarak 7 yaşında tahta çıkarıldı. Küçük Sul­tanı ürkütmemek için Eyüp Sultan'da yapılan kılıç alayı merasi­mi, küçük bir tören olarak uygulanmıştır. Hazinede yeterli para olmadığından Yeniçerilere cülus bahşişi zorla toplanan paralar­la ödenmiştir.

Bu dönemde devlet idaresinde boşluk olmuş, tarihimiz­de "Ağalar Saltanatı" dönemi başlamıştı. Ortamı uygun bulan ocakların harekete geçmesi, sipahi ulufelerinin ödenmesinin ge­cikmesi, İstanbul'da buhranlı günlere, isyanların çıkmasına se­bep olmuştu. "Yeni Cami" (Sultanahmet Cami) olayları adı ve­rilen ve günlerce süren ayaklanmalar oldu.

Sultan Mehmed annesinin de desteği ile Köprülü Mehmet Paşa'yı sadarete getirerek Devlet’in güçlenmesini sağlamış "Köp­rülüler Dönemi"ni de başlatmıştı. Tarihe “Avcı Mehmed” olarak geçen Sultan 4. Mehmed’in saltanat süresi:

  1. Çocukluk Dönemi, Devlet idaresinin Kösem Sultan ve Ağalar tarafından görülmesi.
  2. "Köprülüler Dönemi", kendisinin de savaşa katıldığı Girid'in alındığı, Orta Macaristan'ın alındığı, Devlet toprakları ve sınırla­rının genişlediği dönemdir.
  3. Viyana bozgunundan sonra Devlet’in tekrar küçülmeye başladığı, iç karışıklıkların başladığı dönem.

Çocuk yaşında tahta çıkan ve Kanunî Sultan Süleyman'dan sonra en uzun süre iktidarda kalan Sultan Mehmed Han, orta boylu, tık­naz, beyaz tenli, seyrek sakallı ve çok ata binmekten dolayı öne eğilmiş bir vücuda sahipti. Çok iyi bir eğitim görmüş ve iyi bir Şair’di. Aynı zamanda da çok iyi ata biner ve avı çok severdi.”

         İki ana bölümden oluşan kitabın Birinci Bölümü: “Sultan 4. Mehmed Han’ın Hayatı ve Dönemiİkinci Bölümü:Fotoğraf ve Belgelerle Sultan 4. Mehmed Han (Avcı Mehmed)” adlarını taşımaktadır.

Tarihçi, Araştırmacı, Yazar M. Emin Gerger’in Osmanlıca kaynaklar ışığında yazdığı bu önemli kitap; 4. Mehmed Han (Avcı Mehmed) ve döneminin iç ve dış olaylarını, yapılan Fetihleri, Köprülülerin icraatlarını, daha geniş ve doğru olarak öğrenmek isteyen herkesin mutlaka okuması gerekli önemli bir başucu kitabı durumunda..  

İletişim: megerger@hotmail.com/Gerger Yayınları-Tel: 0532. 5226164

 

 

Bu haber toplam 560 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim