Düşünce, kültür, ilim, fikir, sanat, edebiyat, mizah, gençlik, çocuk ve daha birçok alanı kapsayan, şehrin tanıtımına da önemli katkılar sağlayan şehir dergilerine “T Dergi” de katıldı.
İmtiyaz Sahipliğini Trabzon Büyükşehir Belediyesi Adına Murat Zorluoğlu, Yayın Koordinatörlüğünü Erdem Zekeriya İskenderoğlu, Genel Yayın Yönetmenliğini Emre Gülsever, Sorumlu Yazı İşleri Müdürlüğünü Metin Şahin, editörlüğünü ise Yaşar Bedri Özdemir, S. Bahar Alban ve Esra Bahadır’ın üstlendiği “T Dergi” 4. Sayıya ulaştı.
Önceki sayılarında olduğu gibi bu sayısında da Trabzon’un kültürüne, tarihine, sosyolojisine ve folkloruna ilişkin önemli değerlendirmelerin bulunduğu derginin ilk sayfasında Trabzon Büyükşehir Belediyesi Adına Murat Zorluoğlu’nun “T Dergi Trabzon Kültürü, folkloru ve sanatıyla ilgili bütün okurlardan tam not alıyor” başlıklı yazısı yer alıyor.
Zorluoğlu dergiyi yayımlama gerekçelerine ilişkin şu ifadeleri kullanıyor:
“ Şehir kültürü söz konusu olduğunda, “efradını cami ağyarını mani” bir içerik elbette mümkün değil. Hele hele Trabzon gibi çok katmanlı, tarihî zenginliği büyük bir şehir için bu hiç mümkün değil. Bizim gerçekleştirmeye çalıştığımız, Trabzon kazan biz kepçe misali, gözlerimizi şehrimizin kültür hazineleri üzerinde dolandırmak, ele gelir şeyleri alıp işleyerek siz kıymetli okurlarımıza ulaştırmaktır.”
“Bu demek oluyor ki, daha işleyeceğimiz çok şey var. Farkına varacağımız, yeniden ihya edeceğimiz çok tarihî ve kültürel zenginliğimiz var. Bundan da son derece mutluyuz.”
“Bizlere sevinç veren başka bir unsur ise sizlerin yoğun ilgisi ve takibidir. T DERGİ henüz genç bir dergi olmasına rağmen Trabzon kültürü, folkloru ve sanatıyla ilgili bütün okurlardan tam not alıyor. Dahası, dergimiz Trabzonlular başta olmak üzere geniş bir kültür-sanat kamuoyunu birbiriyle “akraba” kılıyor.”
Genel Yayın Yönetmeni Emre Gülsever de yayının içeriği ile ilgili bilgi verdiği yazısında, derginin gelecek sayıların da şehrin kültürü, sanatı ve yaşam tarzına ilişkin önemli metinlerin yer alacağının müjdesini veriyor.
Ankara'da düzenlenen Kültür Sanat Kongresi'nde 'Yılın En İyi Kültür Sanat Yayıncılığı' ödülüne layık görülen; İlk sayısından itibaren özgün içeriğiyle okuyucuların dikkatini çekmeyi başaran T Dergi şehrin kültürünü, sanatını, tarihini, edebiyatını, felsefesini ve sosyal hayatı başta olmak üzere Trabzon’a dair bilinmeyen bir çok yönünü de böylece meraklılarına tanıtmış oluyor.
Bu sayıya katlı sağlayan yazarlar ve konu başlıkları ise şöyle sıralanıyor:
Esra Tırnık: Atatürk Köşkü Müzesi
Söyleşi: Yaşar Bedri Özdemir: “Bu, Benim Kentim!” Diyebilmek...
T Dergi: Evliya Çelebi Seyahatnâmesi’nde Trabzon İzlenimleri
Işın İrem Aktan: İpek Yolu ve Trabzon
T Dergi: Hapsiyaş Köprüsü (Kiremitli Köprü)
T Dergi: İlk Yıllarında Trabzon Basını
Ömer Söylemez: Bir Santa Hikâyesi
Bahtiyar Yanık: Yaylaların Nazlı Kızı Kemençe-Kemençe Sanatçısı İlyas Parlak ile Röportaj
Mustafa Reisoğlu: Unutulan 4000 Yıllık Gelenek Mayıs Yedisi
Süleyman Bilgin: Denizin Nesli Tükenen Emektarları Sürmene Takası
T Dergi: Uçan Oflu
T Dergi: Karadeniz’in Mercan Gözlü Kızı Hamsi
Elif Özdemir Yanık: Kontrolsüz Gücün Sahalarda Çoğalan Ritmi Kolbastı
Mustafa Karaosmanoğlu: Sözün İnsan Hâli Üzerine Bir Hikâye
Güzin Y. Şahinler: Bekleyiş
Doğukan Danış: Allah’a Ismarladık
Yaşar Bedri: Dikilemeyen Sökükler Gazeli
Veysel Çolak: İyiyim Seni Beklerken
Ertan Yılmaz: Belki Sana Gelirim Bu Akşam
Mahşah Hanım: Gazel
Hasan Kantarcı: Lütfullah Sokak
Prof. Dr. Haşim Karpuz: Yayla Yollarında Köyden Yaylaya
T Dergi: Akçaabat Tayyaresi
T Dergi: Trabzon İsimli İtalyan Atlet Kızın Hikâyesi
Süleyman Bilgin: Sürmene Pidesi
Süleyman Bilgin: Karayemiş
Dr. Süleyman Alkan: Hayden Dağlara
Arslan Pulathaneli: Trabzon’da Eski Sinemalar
T Dergi: Trabzon’da Fotoğrafçılık ve Şehir Fotokartları
Trabzon Belediyesi’nin “Trabzon Kitaplığı” adı altında oluşturduğu edebiyat-sanat ve kültür alanındaki yayınlarının yer aldığı e-dergi kütüphanesi için: https://www.trabzon.bel.tr/fck-sayfalar.aspx?id=4535
T Dergi İletişim
Trabzon Büyükşehir Belediyesi
İskender Paşa Mah. Dr. Kemal Dursun Cad.
No:6 Kat:2 Ortahisar/Trabzon
Tel: 0462 223 85 13
Mahmut Erdemir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.