• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Tâhirü'l Mevlevî'nin güzel eseri: Masal Masal İçinde

Tâhirü'l Mevlevî'nin güzel eseri: Masal Masal İçinde
Masallar ile ilgili birçok tercümeler yapılmış, birçok metinde masallardan alıntılar yapılmıştır. Bu minvalde Mesnevi şarihlerinden Tâhirü’l Mevlevî’nin ortaya koyduğu dikkate değer bir çalışma vardır: 'Masal Masal İçinde'. Büşra Burcu Arslan yazdı.

Bir zamansızlık ve mekansızlık âlemidir masal. Kabul edemediğimiz gerçeklerden çok masalsız kaldığımız bir devirde, uykunun sularına dalmaya ramak kala, çocukların düşlerine eşlik eden… Sadece çocukların mı? Ruhu bir çocuk misâli saf ve temiz kalmış, cismi dünyada kökleri öte âleme, masallar diyârına erişen ervâhın yegâne avuntusudur masallar. Ervâh için zaman ve mekân olmadığı gibi, masallarda da yoktur. Ve dünyanın ilk yaratıldığı dem’e en yakın şeydir masal. Bu yüzden “Bir varmış, bir yokmuş” ile başlar. Varlık ve yokluk. İki zıt kelimeyi kendi içinde eritir, zıtlıklardan bir âhenk meydana getirir: “Bir sinek bir kartalı/ Salladı vurdu yere.” Ve en nihâyetinde insanın, Hz. Âdem ve Havva’dan bu yana, dünya serüvenini hikâye eden bir varlık ve yokluk mûsıkîsini sunar insana. Bu mûsıkîyi en güzel şekilde ortaya koyan ve hikâye ettiği her vak’a bir hikmete dayanan Hazreti Mevlânâ da, ‘Mesnevî-i Mânevi’sinde birtakım masallar anlatır ve der ki; “Çocuklar masal söylerler, eğlenirler ya, masallarda nice sırlar, nice öğütler vardır. Alay ederler, saçma sapan söylenirler; fakat sen, yıkık yerlerde define aramaya bak.” İşte masallar, sırları âyân eden, hikmeti kalplere seren definelerdir. Nasihatın belki de en eğlenceli yoludur. Doğu masallarının mahiyetini ortaya koyan güzel bir örnek Masallar ile ilgili birçok tercümeler yapılmış, birçok metinde masallardan alıntılar yapılmıştır. Bu minvalde Mesnevi şarihlerinden Tâhirü’l Mevlevî’nin ortaya koyduğu dikkate değer bir çalışması vardır. “Masal Masal İçinde”. Kitap Kaknüs Yayınları’ndan çıkmış. İçinde anlatılan öykülerin birçoğu Hindistan menşeli, İnayetullah Han tarafından Farça’ya çevrilen ‘Bahar Dâniş’ isimli eserden. Masalların satır aralarında ibret dersleri yer alır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/thiru-l-mevlev-nin-guzel-eseri-masal-masal-icinde-h23946.html

Bu haber toplam 696 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim