• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Tarihçi, Araştırmacı-Yazar Mehmet Emin Gerger’in 88. Kitabı Yayınlandı!..

Tarihçi, Araştırmacı-Yazar Mehmet Emin Gerger’in 88. Kitabı Yayınlandı!..
Fatih’in Oğlu Sultan 2.Bâyezid Han

Tarihçi, Araştırmacı, Yazar Mehmet Emin Gerger’in yazdığı; “Fatih’in Oğlu Sultan 2. Bâyezid Han” adlı Kitap, Gerger Yayınları tarafından yayınlandı. Gerger’in 88. Kitabı olan eser, üç ana bölüm ve toplam 162 sayfadan oluşuyor.

Gerger kitabının Önsöz’ünde Sultan 2. Bâyezid Han hakkında şunları söylüyor:

Babası: Sultan II. Mehmed, Annesi: Mükrime Hatun, Doğduğu Tarih: 1452, Padişah Olduğu Tarih: 19 Mayıs 1481, Tahttan Mecburen İnişi: 25 Nisan 1512, Öldüğü Tarih: 26 Mayıs 1512. Sultan II. Bayezid, sekizinci Padişah olarak Osmanlı tahtına çıktı. 1481-1512 yılları arasında Osmanlı Devleti'ni idare etti. Babasının 1481 tarihinde sefere giderken Gebze yakınlarında vefatı üzerine devlet ileri gelenleri tarafından iktidara getirilmiştir. Bu olay kardeşi Konya Valisi Cem ile aralarında Saltanat çekişmesine sebep olmuştur.

Saltanatının ilk yıllarında kardeşi Cem ile uğraşmak zorunda kaldığından bu konunun halledilmesinden sonra ülke topraklarının genişletilmesi için o da ataları gibi savaşmak zorunda kalmıştır. Komşularıyla iyi ilişkiler kurulmaya çalışırken, ülkenin denizlerde de büyümesini sağlayacak denizcilik ile ilgili düzenlemeleri yapmıştır.

Sakin ve kararlı bir kişiliğe sahipti. Etrafındakilere yardım yapmayı sever ve hayır işlerine zaman ayırmayı bilirdi. Uzun boylu, sürmeli elâ gözlü ve çatık kaşlı idi. Esmer çehresindeki sakalı yuvarlaktı. Davranışları zarif, göğsü geniş, kolu güçlü idi. Çatma kumaştan elbiseler giyer, sarığı sahabelerinkine benzerdi. Sade giyinmeyi severdi. Savurgan değildi, masrafları bütçesini aşmazdı. Gelirinin bir kısmını da halka ve özellikle fakirlere dağıtmaktan zevk alırdı. “Sultan 2. Bayezid Han, halim ve muttaki bir zât olup, Hayır Eserleri ve özellikle Dinî (İslâmî) Müesseseleri çok sevmekle, fethettiği yerlerde ve Rumeli ve Anadolu’nun birçok Şehir ve Kasabalarında Camiler, Mescidler, Medreseler ve İmaretler yaptırmış olduğundan, “Sultan Bâyezid-i Veli” denilmekle şöhret bulmuştur. 32 sene Padişahlık yapmıştır.“ (Şemdeddin Sâmi, Kamusu’l- A’lam, c, 2,  s, 1232- 1233,   İstanbul, 1316)

Üç ana bölüm ve toplam 162 sayfadan  oluşan kitabın Birinci Bölümü: “Sultan 2. Bâyezid Han’ın Hayatı ve Mücadelesi. İkinci Bölüm: Şiirlerle Sultan 2. Bâyezid Han. Üçüncü Bölüm: Fotoğraf ve Belgelerle Sultan 2. Bâyezid Han” ana başlıklarını taşımaktadır.    

Araştırmacı-Yazar M. Emin Gerger’in  “Fatih’in Babası Sultan 2. Murad Han” adlı 88. kitabı, Osmanlı Devleti’nin 8. Padişahı Sultan 2. Bâyezid Han’ın hayatını ve mücadelesini daha yakından ve doğru olarak tanımak isteyen herkesin mutlaka okuması gerekli önemli bir başucu kitabı durumunda..  

Kitabı istemek için İletişim: megerger@hotmail.com/ Gerger Yayınları, Tel:0532. 522616

Bu haber toplam 806 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim