• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Taylan İnan Gülkanat: “Ahiliğin toprağına taşına en fazla nüfuz ettiği yer Ankara’dır”

Taylan İnan Gülkanat: “Ahiliğin toprağına taşına en fazla nüfuz ettiği yer Ankara’dır”
“Her Gün Yeniden Kurulur Birlik: 21. Yüzyılda Yiğitlik, Ahilik ve Dirlik” ismiyle düzenlenen Ahilik Şurası’nın ilk oturumu 2 Aralık 2022 Cuma günü yapıldı.


“Her Gün Yeniden Kurulur Birlik: 21. Yüzyılda Yiğitlik, Ahilik ve Dirlik” ismiyle düzenlenen Ahilik Şurası’nın ilk oturumu 2 Aralık 2022 Cuma günü yapıldı. 
Ostim OSB, Ostim Teknik Üniversitesi Ahi Evran Anadolu Müteşebbisliği Araştırmaları Merkezi, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) ve Hamilik Okulu Vakfı iş birlikleriyle düzenlenen programın açılış oturumunda konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan Ahilik hakkında bilgiler verdi. Ostim Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte konuşan Doğan “Ahilik ahlak temelli bir kardeşleşme teşkilatıdır. Bu, yapmanın, üretmenin ve paylaşmanın kardeşliğidir” ifadelerini kullandı.
“AHİLİK, AHLAK TEMELLİ BİR KARDEŞLEŞME TEŞKİLATIDIR”
Ahiliğin sadece iktisadi hayatta değil siyasi hayatta da önemli rol oynadığını vurgulayan Doğan “Ahilik ahlak temelli bir kardeşleşme teşkilatıdır. Bu yapmanın, üretmenin ve paylaşmanın kardeşliğidir. Bu durağan değil hareket halinde iradi gönüllü bir kardeşliktir. Bir kardeşleşme teşkilatı olan ahiliğin merkezi eskiden Ankara içerisinde bir sancak olan Kırşehir'di. Ahiliğin toprağına, taşına en fazla nüfuz ettiği yer ise Ankara'dır. Ankara merkezinde “Ahi” adı geçen yer, mahalle, medrese cami ve benzeri yapılara çok sık rastlanır” şeklinde konuştu
Şehirlerde meslek gruplarının başı olan ve bütün esnafın reisi olarak adlandırılan Ahilere “Ahi baba” ya da “Ahi Türk” ismi verildiğini belirten Doğan “Ahiliğin tüzüğü mesabesinde olan fütüvvetnamelerde teşkilat mensuplarının refah, bolluk, emniyet, cömertlik, tevazu gibi vasıflara sahip olması şarttı. Böylesine sağlam esaslara dayanan Ahilik kültürü kurum olarak ortadan kalktıktan sonra da iktisadi ve ticari hayatta sağlam prensipleriyle müessir olmaya devam ediyor.” diye konuştu.

Devamı: http://www.zafergazetesi.org/haber/Ahiligin-topragina-tasina-en-fazla-nufuz-ettigi-yer-Ankara-dir/92712

Bu haber toplam 333 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim