• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

TBMM Başkanı Mustafa Şentop: “Yeni anayasamızda milletin ve devletin değerleri buluşacak”

TBMM Başkanı Mustafa Şentop:  “Yeni anayasamızda milletin ve devletin değerleri buluşacak”
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın açılışını birlikte yaptıkları “TYB’nin Yeni Anayasa Çalıştayı” tamamlandı.

TYB Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Enes Kala’nın Saat: 09.30 da açılışını yaptığı programda konuşan TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop önemli mesajlar vermiş ve yeni anayasanın milletin değerleri ile devletin değerlerinin buluştuğu bir anayasa olacağını ifade etmişti.

Gülfem Akyıldız’un sunduğu  çalıştayın “Yeni Anayasanın Usûlü” başlıklı ilk oturumunu Ankara Üniversitesi Öğreti Görevlisi Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir yönetti.

Anayasa alanında çalışmaları bulunan hukukçu ve akademisyenler anayasanın usulünün konuşulduğu bu oturumda önemli bildiriler sundular. Bu bildirilerin başlıkları ve konuşmacıları:

Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu: Anayasalar ve Darbeler,  Prof. Dr. Muharrem Kılıç: İnsan Hakları Düşüncesi ve Modern Anayasacılık, Prof. Dr. Bekir Berat Özipek: Anayasa Yapım İmkanları Açısından Yakın Geçmiş ve Bugün, Doç. Dr. Emir Kaya: Anayasa’nın Konusu Ne Olmalı?, Hüseyin Kaya: İnsan Hakları Düşünce Özgürlüğü ve Temel Kamu Felsefesi Açısından Anayasanın Düzenlenmesi, Dr. Öğr. Üyesi Adnan Küçük: Yeni Anayasanın Yapılma Usûlü.

Çalıştayın öğleden sonraki çalışması 14.00 de başladı.

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimler Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe’nin başkanlığını yaptığı ikinci oturumun konusu: “Yeni Anayasanın Dili Ve Üslûbu”

Prof. Dr. Şükrü Karatepe: Yeni anayasanın milli iradeyle yürürlüğe girmesi gerekiyor

Konuşmacılara söz vermeden önce kısa bir değerlendirme yapan   Prof. Dr. Şükrü Karatepe “Anayasa tarifinden de çıkarılan bir kolaylıkla   iki temel konuyu  düzenlediği söylenir. Bunlardan bir tanesi vatandaşların hak ve özgürlüklerinin anayasa yer almasıdır. İkincisi devletin bütün organları bir uyum içinde çalışacak. Yani devlet, sevk ve idare edilecek. Bu idare biçimiyle temek haklar korunacak, hizmetler de kaliteli bir şekilde yerine getirilecek. Bu iki durumun uzlaştırılası ise demokratik ortam ve şartlarda konuşarak, tartışarak bir demokratik anayasanın milli egemenliğe dayanan bir sistemin kurulması ve milli iradeyle yürürlüğe girmesi gerekiyor.” dedi.     

İkinci oturumda bildiri sunan konuşmacılar ve konu başlıkları :

D. Mehmet Doğan: Anayasanın Dili Üzerine, Ekrem Erdem: Anayasanın Dili, Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir: Anayasalar Seküler Metinler midir?, Prof. Dr. Yavuz Atar: Yeni Anayasanın Yapımı Sürecinde Hükümet Sistemi Tartışmalarının Değerlendirilmesi, Prof. Dr. Ramazan Çağlayan: Anayasanın Dil Meselesi, Dr. Öğr. Üyesi Serdar Korucu: Anayasanın Ekonomik Sistem Tercihi, Öğr. Gör. Tarkan Zengin: Anayasa’da Sendikal Hakların ve Özgürlüklerin Muhtevası ve Üslûbu.

İkinci oturumun tüm konuşmacılarını dinlemek için: https://www.youtube.com/watch?v=fwmP7R2B5To

Bu haber toplam 389 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim