TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ'NDEN BASIN AÇIKLAMASI

Osmaniye, Adana, Mersin, Muğla, Antalya ve Kayseri başta olmak üzere; ülkemizin dört bir yanından yangın haberleri gelmeye devam ediyor.

Son yıllarda yaşadığımız önemli felaketlerden olan yangınlarda ormanlarımız ile birlikte ne yazık ki can kayıplarımız var. Ayrıca, hayvanlar, evler, iş yeri, kamu binaları, tarım arazisi ve seralar  da alevler arasında kaldı.

Ormanlar milli servetimizdir. Bu zenginliğin korunması ve daha da çeşitlendirilmesi  için son yıllarda olumlu ve yapıcı çalışmalara rağmen zaman zaman çıkan yangınlar sosyal ve ekonomik sonuçları itibariyle değerlerimizi “küle” döndürmektedir.

Şuan yangınların bir kısmı devam ediyor. Devletimiz elindeki tüm imkânlarını kullanarak rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılan alevlere karadan ve havadan mücadele ediyor. Bu mücadeleye güvenlik güçlerimiz ve vatandaşlarımız da destek veriyor.

Ormanlarımız içindeki canlılarla birlikte cayır cayır yanarken gün bir avuç da olsa yangına su serpme günüdür. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Devletimiz her türlü doğal afetle mücadele edecek kadar güçlü, her türlü zarar ziyanın tazmini konusunda da yardıma ihtiyacı olanların yanındadır.

Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Yeter ki; Millet olarak birbirimize güvenelim, itidallı ve sabırlı olalım. Yangın üzerinden bile ayrımcılık ve bozgunculuk yapanlara, Devlet-millet dayanışmasına zarar vermek isteyenlere de fırsat vermeyelim.

Hepimiz de biliyoruz ki; Devletimiz ve vatandaşlarımız yanan her ağacın çok daha fazlası fidanı topraklarla buluşturacak, orman varlığımıza daha da büyüyecektir.

Bu arada şunu da ifade etmek istiyorum; Ülkemizde orman yangınlarının yoğun olduğu bölge,  mevsim, mevkii, zaman dilimleri, tehdit ve tehlikelerin neler olduğu elbette biliniyor. Bu verilerden yola çıkılarak mutlaka yangınların çıkmasını önleyici tedbirlerin yanı sıra yangınların başlangıç aşamasında büyümeden söndürülmesi için bölgelerdeki insanlarımıza ve görevlilere yönelik eğitimlere önem verilmelidir.

Yangında vefat eden vatanlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı; alevlerle mücadele eden ormancılarımıza, itfaiyecilerimize, güvenlik ve sağlık ekiplerine, resmi ve sivil görevlilerimize şükranlarımı sunuyorum, başarılar diliyorum. 02.08.2021

Prof. Dr. Musa Kâzım ARICAN

TYB Genel Başkanı