• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

TYB Arşivinden: Vefatının 20. Yıldönümünde Ahmed Hamdi Tanpınar’ı anış

TYB Arşivinden: Vefatının 20. Yıldönümünde Ahmed Hamdi Tanpınar’ı anış
(23 Ocak 1982)

Yazarlar Birliği’nin romancı ve şair Ahmed Hamdi Tanpınar’ın 20. ölüm yıldönümü dolayısıyla 23 Ocak günü yaptığı toplantı, Birlik genel sekreteri Necmettin Turinay’ın açık konuşmasıyla başladı. İlk konuşmayı Ali Akbaş yaptı. Ali Akbaş, Tanpınar’ın Cumhuriyet devrinde Türk şiirine getirdiği yeniliklere dikkati çekti. Tanpınar’ı kendi dönemindeki şairlerle mukayese etti. Ali Akbaş’a göre Tanpınar, Türk şiirine, değişik semboller ve yepyeni imajlar getirerek orjinal bir şair hüviyetinde göründü.

Daha sonra konuşan Beşir Ayvazoğlu, Tanpınar’ın geçmişiyle geleceği bir terkip içinde görmek istediğini belirtti. “Tanpınar eski kültür ve medeniyetimizin ihmal edildiği dönemde, şiirin ve sanatın güçlü imkânlarıyla, bir misyon yüklendi. Hocası Yahya Kemâl Beyatlı’dan aldığı tarih ve medeniyeti bir bütünlük içinde algılama özelliğini daha da geliştirdi. Tanpınar’ın Beş Şehir isimli denemeleri onun bu yoldaki düşüncelerini sergilediği için son derece dikkatle okunmalıdır” dedi.

Hikâyeci ve romancı Tanpınar üzerinde duran Oktay Çağlar, Türk Hikâye ve romanı içindeki değişik telakkilere temas etti. Cumhuriyet döneminde oldukca yaygınlık kazanan gerçekci hikâye ve roman akımları karşısında Tanpınar’ın orjinal bir çizgi ortaya koyduğuna değindi. Oktay Çağlar şunları söyledi: “Tanpınar, insanın makinalaştığı, kendi eserinin elinde oyuncak olduğu, makinaya hizmet ettiğinden bu yana ruhunu kaybettiği bir dönemde, ruhun insanı yeniden bulmak istediği bir dönemde, bize insanı ve insan olmanın gururunu aşıladı. Eserlerinde dünyaya ruhsal bir anlam kazandırdı. Düşünceyi, kelimeyi, hayali kendi hayatını ve sembolik olarak hayatının bütünü gözler önüne serdi.” dedi.

Konuşmacılardan Muhsin Demirel de Tanpınar’ın “Huzur” romanında genişliğine tahlil ettiği medeniyet problemini ele aldı.  

Son konuşmacı ve Yazarlar Birliği Başkanı D. Mehmet Doğan ise, Tanpınar’ın halk edebiyatına bakışı üzerinde durdu. Doğan’a göre Tanpınar, klasik debiyatımızın büyük savunucularındandır. Yalnız halk edebiyatından yola çıkılarak yeni bir senteze varmak mümkün değildir. Büyük edebiyatlar, modern birleşimler milletlerin klasik verimleriyle geniş bir temas kurararak sağlanabilir. Halk edebiyatları folklor niteliği taşımaları bakımından yüksek ve gelişmiş bir edebiyata tek başına zemin teşkil edemezler.

Romancı, şair, fikir adamı Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümünün 20. yıldönümü sebebiyle anılması

Konuşmacılar:

Ali Akbaş (Tanpınar’da Şiir ve Tanpınar şiiri)

Beşir Ayvazoğlu (Tanpınar’da Tarih Felsefesi)

Oktay Çağlar (Tanpınar’ın Hikâyeleri)

Muhsin Demirel (Huzur Romanında Medeniyet Problemi)

D. Mehmet Doğan (Saatleri Ayarlama Ensititüsü’nde Bürokratik Yapı Tenkidi).

Cinuçen Tanrıkorur (Tanpınar’da Müzik

Bu haber toplam 435 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim