• İstanbul 18 °C
  • Ankara 20 °C

TYB Başkanı Arıcan: Ankara yüzyıllardır önemini koruyor

TYB Başkanı Arıcan: Ankara yüzyıllardır önemini koruyor
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ankara Yönetici ve Bürokratlar Derneği’nde konuştu.

Fahri Balcı’nun yönettiği programda “Ankara’nın Kültürel Mirası” hakkında konuşan Arıcan, görünen ya da anlatılan Ankara’nın çok ötesinde şehrin bilinmeyen bir çok dönemini ve yönünü anlattı.

Cumhuriyet döneminden önce de jeopolitik konumu gereği Ankara’nın Anadolu'nun önemli bir ticaret merkezi olduğunu söyleyen Genel Başkan Arıcan,  “ Yetişmesi için en uygun coğrafi şartları Anadolu'da, Ankara ve çevresinde bulan Tiftiğiyle ünlü Ankara keçisi, Tiftik yetiştiriciliğinde uzmanlaşan Ankaralılar eliyle ticaret metası olarak değer kazandı. Tiftik sadece ülkemizde üretildi ve uzun yıllar dünyaya satıldı.” dedi.

 Konuşmasında Ankara'nın manevi mimarı Hacı Bayram-ı Veli’ye değinen  Arıcan, “Hacı Bayram-ı Veli, II. Murad’ın takdir ettiği büyük bir zat; kendisinin değil de oğlunun İstanbul’un fatihi olacağı müjdesini kabulleniyor. Sonrasında oğlu genç hükümdar bu müjdeyi kuvveden fiile geçirmek için İstanbul’u ilk hedef olarak seçiyor.” diye konuştu.

“Ahiliğin temel prensibinin birlik, dirlik, üretim ve adilce paylaşım” olduğunu vurgulayarak Ankara Ahileri hakkında  da   bilgiler veren Arıcan; “Ankara Ahîler eliyle Türk ve Müslüman mührü vurulmuş bir şehrimiz. Ankara’nın her bir taşında her bir toprağında bir Ahîlik izi vardır. Bizim bu şurada derdimiz şuydu; biz geleceği ahilikle nasıl bir bağ  kurabiliriz. Çünkü Ahilik dünya sistemini değiştiren bir modeldir. İnsanı yaşatmayı insanlığı yaşatmayı hedefleyen Ahilik; Çok özgün bir model. Hayatın içerisinde var olarak üretim yaparak yenilik yaparak bunu uyguluyor. İnsanı inşa ediyor.” dedi.

2-029.jpegwhatsapp-image-2024-01-27-at-10.02.36-(2).jpeg

 

 

 

Bu haber toplam 1577 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim