• İstanbul 15 °C
  • Ankara 19 °C

TYB Başkanı Arıcan: Türk dünyasının ortak kültürünü daha da güçlendirmeliyiz

TYB Başkanı Arıcan: Türk dünyasının ortak kültürünü daha da güçlendirmeliyiz
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın da katılarak bir konuşma yaptığı 5. Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu’nun açılış programı Ankara’da yapıldı.

Forum, Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde, Doğu ile Batı Arasında Anadolu Kültür Projeleri Platformu, Cengiz Aytmatov Uluslararası Issık Göl Forumu Derneği, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB)  işbirliğiyle toplandı.

Kırgız yazar Aytmatov anısına düzenlenen forumda, Türk dünyasıyla ilgili ortak proje ve öneriler görüşülecek, Türk devletlerinin 2040 gelecek hedefleri ele alınacak.

adsiz-067.png

Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan açılışta yaptığı konuşmada, “Türk devletleri, tarih boyunca geniş bir coğrafyada varlıklarını sürdürmüş olsalar da, ortak dil, din ve kültürlerini koruyabilmişlerdir. 1990’lı yılların başından itibaren Türk devletleri tarafından ortak kültürlerini derinlemesine keşfetme ve bu alanda iş birliği yapma adına önemli adımlar atılmıştır. 1992 yılında kurulan Türk Dili Konuşan Devletler Zirveleri ile başlayan bu adımlar ikili ilişkilerin gelişmesi ve ortak uluslararası organizasyonların kurumsallaşmasıyla her geçen sene büyüyerek devam etmiştir.” dedi.

Bürokrasinin, üye devletler arasında koordinasyonu ve işbirliğini güçlendirmek için önemli bir araç olarak görülmesi gerektiğine belirten Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Ortak kültürel faaliyetlerin düzenlenmesi, eğitim toplantılarının organize edilmesi ve uluslararası konferanslara ev sahipliği yapılması gibi konularda bürokratik destek, belirlenen hedeflere ulaşmada etkili bir rol oynayacaktır. Ayrıca, bürokratik düzeyde yapılan işbirlikleri, Türk Dünyası'nın kültürel zenginliklerini uluslararası platformlarda daha etkin bir şekilde temsil etmeye yönelik stratejik adımların atılmasını sağlayabilir. İlim dünyası, ortak Türk mirasının bilimsel ve akademik anlamda derinleştirilmesinde önemli bir faktördür. Bilim adamları, araştırmacılar ve akademisyenler, ortak kültürel mirasa dair yapılan çalışmalarla bu mirası zenginleştirebilir ve gelecek nesillere aktarabilir. Ortak dilin ve kültürel bağların bilimsel çalışmalarla güçlendirilmesi, Türk Dünyası'nın kültürel diyalogdaki rolünü daha da kuvvetlendirecektir. İlim dünyasının bu konuda gerçekleştireceği projeler ve ortak araştırmalar, Türk toplumları arasındaki ortaklığı pekiştirmeye yönelik önemli adımlar olacaktır.”

adsiz-a.png

Konuşmasında ASBÜ ve TYB’nin Türk dünyasına yönelik faaliyetleri hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Ekim ayında üniversitemizde Uluslararası Mahtumkulu Firaki Bilgi Şöleni düzenledik. Kasım ayında Kırgızistan’da Manas Üniversitesi tarafından üçüncüsü düzenlenen Manas Forumu’na paydaş olarak katkı sağladık. Yine, Kasım ayında Özbekistan'ın Buhara şehrinde, Azerbaycan Bakü’de İstiklâl Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy'un doğumunun 150. Yılında anmak amacıyla  “Mehmet Akif Ersoy Bilgi Şöleni” ni gerçekleştirdik. Busa ve Ankara’da yapılacak etkinlikler için de hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Bunların yanı sıra geçtiğimiz aylarda Azerbaycan ve Kazakistan’dan bir çok üniversite ve sivil toplum örgütü ile protokoller imzalanarak gerçekleştirilecek iş birliklerin önü açmış olduk. Son olarak Bölge Çalışmaları Enstitümüz bünyesinde faaliyet gösteren Türk Dünyası Ana Bilim Dalı’nın bu sene aramıza katılan yeni öğretim üyelerimiz ile beraber Yüksek Lisans ve Doktora seviyesinde öğrenci kabulüne başladığını da eklemek isterim.” diye konuştu.

2040 Vizyon Belgesi'nde ortaya konan hedefleri gerçekleştirmek için yapılması gerekenlere de değinen Arıcan, kültürel bütünleşmenin sürdürülmesi, bölgesel barışa katkıda bulunulması ve Türk Devletleri Teşkilatı'nın amaçlarına ulaşmak için sivil toplum, bürokrasi ve ilim dünyasının bir araya gelerek ortak çaba sarf etmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un videolu mesajının yayımlanmasıyla başlayan programda konuşan Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ruslan Kazakbayev, Kırgız milli edebiyatını ve kültürünü dünyaya tanıtan Aytmatov'un eserlerinin dünya klasikleri arasına girdiğini anımsattı.

Aytmatov'un dünya barışı ve geleceği adına çaba sarf ettiğini, tüm dünyayı ilgilendiren önemli konuları gündeme getirdiğini söyleyen Kazakbayev, Aytmatov'un dünyada en çok okunan yazarlardan biri olduğunu belirtti.

adsiz-o.png

Proje Koordinatörü Ömer Erdoğan ise açılışı Türkiye'de, kapanışı ise Azerbaycan'da yapılacak foruma ilişkin bilgi vererek, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

Forumun açılışında, Iğdır eski milletvekili Sinan Oğan, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci ve AK Parti MKYK Üyesi  (E) General Remzi Albasan da konuştu.

adsiz-c.png

Devamı: https://www.youtube.com/watch?v=IfkqoNaMf7s&t=2150s

Bu haber toplam 1615 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim