• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

TYB’nin 40. Yılında ilk 40 üyemiz: Abdurrahman Dilipak

TYB’nin 40. Yılında ilk 40 üyemiz: Abdurrahman Dilipak
Türkiye Yazarlar Birliği 40. yılını idrak ediyor... Bugün 14 büyük şehrimizde şubeleri olan ve 1500'ü aşkın üyeye sahip bir meslek kuruluşu TYB.
Yıl 1978, on dört kurucu üye bir araya geliyor ve Yazarlar Birliği’ni kuruyor... Kurucu üyeler arasında yer almayan/alamayan fakat böyle bir kurumun oluşumunu gerekli gören ve daha başlangıçta üye olarak destekleyen öyle önemli simalar var ki…

İşte 14 kurucuya ilave olarak kuruluş harcında payı olan 40 üye:

H. Rıdvan Çongur, Nabi Avcı, Abdülkadir Özkan, Mehmet Aksoy, Abdullah Lelik, Şevket Bulut, Alaaddin Özdenören, A. Metin Şahin, M. İlhan Geçer, A. Hikmet İnce, Rasim Özdenören, Bahattin Karakoç, Yağmur Tunalı, Ali Uğur, Mesut Uçakan, M. Âkif İnan, Emine Işınsu, İskender Öksüz, İbrahim Ulvi Yavuz, Ebubekir Eroğlu, Ömer Okçu (Hekimoğlu İsmail), Zübeyir Yetik, Mustafa Kutlu, Sadık Albayrak, Ali Çorlu, Sevinç Çokum, Galip Erdem, Alparslan Yasa, Bahri Zengin, Burhaneddin Kayıhan, Ali Akbaş, İsmail Hacıfettahoğlu, Muhsin Mete, Abdurrahman Dilipak, Osman Tunç, Necmettin Sefercioğlu, İsmail Bal, Nazım Zeyrek, Mahmut Arıgöz ve Mustafa Karakaya.

Bu listede zamanının önemli şair ve yazarları, kültür adamları olduğu gibi, sonraki yıllarda edebiyat ve kültür hayatımızda mühim yeri olan birçok sima da yer alıyor. Bunların bir kısmı aramızdan ayrıldı, onlara rahmet diliyoruz. Yaşayanlar eser vermeye devam ediyor. Onlara da sıhhat ve afiyet temenni ediyoruz.

48. üyemiz Abdurrahman Dilipak...

Abdurrahman Dilipak, 1949 yılında Osmaniye’nin Düziçi ilçesine bağlı Haruniye’de dünyaya geldi. 1969 yılında Konya İmam-Hatip lisesini tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap ve Fars Filolojisi bölümüne girdi. Burada 2 yıl okuduktan sonra İstanbul Ticari İlimler Akademisi Gazetecilik Halkla İlişkiler Yüksek Okuluna kaydoldu ve 1980 yılında mezun oldu.

1964 yılında kısa süreli "Düziçi’nde Kasırga" adlı bir gazete çıkarttı. 1969 yılında DSİ 6. Bölge Müdürlüğü’nde Arazi Elektirifikasyonu Kontrolü bölümünde çalışmaya başladı.

1972  “Fetih Yayınevini” ve “Hertür Yayın Dağıtım Şirketi”ni kurdu. 1973 yılında “Yeni Sanat Dergisi Yayın Kurulu”nda bulundu. Aynı yıllarda “MTTB Sinema Kulübü” üyesi oldu. Devamında, “Burak Film Kurucu Ortakları” arasında bulundu ve “Milli Sinema Tartışmaları”na katıldı.

Dilipak, 1977 yılında “Adım Dergisi Genel Yayın Müdürü” oldu. 1988-1990 yıllar arasında “Dış Politika Dergisi Yayın Yönetmeni”, 1972-1993 yılları arasında da “Milli Gazete” yazarı oldu. Daha sonra Yeni Devir , Yeni Şafak gazetelerinde yazarlık yaptı. 1978-1993 yılları arasında “Hicret Dergisi Genel Yayın Müdürü, Seriyye Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü” oldu.

1994 yılında “Cıngar Mizah” dergisinde yazarlık yaptı. 1990 yılından itibaren haftalık “Cuma Dergisi’nde, 1993 yılından itibaren “Akit” gazetesinde, 1996-1997 yıllarında haftalık “Selam” gazetesinde, 1996 yılında “Yeni Şafak” gazetesinde, “Aylık Görüş (Almanya), Aylık Pir” ve ayrıca Sebilürreşad dergilerinde yazarlık yaptı. “Yeni Türkiye” dergisinin yayın danışma kurulu üyesidir. Halen Yeni Akit gazetemizde yazarlığını sürdürmektedir.

Dilipak, çeşitli televizyon kanallarında programlar da yaptı. Bugüne kadar on binin üzerinde makale, 65 kitap yazdı. 5000’e yakın konferans düzenleyip 50’ye yakın yağlıboya tablo yaptı.

1975 tarihinde Asiye Turgut'la evlenen Dilipak’ın 4 çocuğu bulunmaktadır. Dilipak halen İstanbul, Üsküdar da yaşıyor.

Abdurrahman Dilipak’ın üyesi olduğu sivil toplum kuruluşları; Türkiye Yazarlar Birliği, Mazlum-Der İnsan Hakları Ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi, Dış Basın Derneği, Kudüs Derneği, Türkiye Engelliler Vakfı, Acıbadem Faikbey Camii, İslami Çevre Hareketi Maltepe Çevre Kültürü Gurubu, Uluslararası Mülteci Der kurucu üyesi, Rabia Platformu, Tezkereye Hayır Platformu,  Düşünce suçuna karşı girişim, Finansal tetikçilikle Mücadele Platformu gibi  bir çok platformun sözcülüğünü yaptı,

Kanal D, NTV, Kanal 6, Kanal 7, Akit TV gibi bir çok kanalda TV programları yaptı.

1970’li yıllarda MTTB Sinema kulübünden başlayarak sinema filmi ve belgeseller hazırladı. Semazenlik, Judo antrenörlüğü yaptı.

Yönetim kurulu üyelikleri; MSP Genel Merkezi (Danışmanlık), Milli Haber Ajansı (Genel Müdürlük), Panel Dergisi (Yayın Yönetmeni), Yeni Zemin Dergisi (Yayın Kurulu Üyeliği), İnsan Hakları Ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Genel Başkan Yardımcılığı), Kudüs ve Filistin Halkıyla Dayanışma Derneği (Kurucu Üyelik), Beyan, Risale, Emre, Esra, İşaret, Kayıt Yayınevleri (Yayın Danışmalığı)

Barış Girişiminde Doğu Anadolu bölgesinde çalışan “Akil Adamlar Heyeti’nde yer aldı.

Dilipak İnsan Hakları ve barış alanındaki çabalarından dolayı bir çok ödüle layık görüldü.

Yazı, konuşma ve eylemlerinden dolayı 500 yıldan daha fazla mahkumiyet talebi ile yargılansa da infaz edilmiş mahkumiyetle sonuçlanan hiçbir davası olmadı ve 47 yıllık yazı hayatının tamamında sanık oldu.

65 yayınlanmış kitabı olan Dilipak’ın kitapları temelde Dini hassasiyetin öne çıktığı, Tarih, insan hakları ve siyasetle ilgili kitaplardır. Bunlar arasında hikaye, mizahi hikaye, çocuk hikayeleri de vardır.

Yakında çıkacak en son kitabı “Çanakkale Geçildi” adını taşıyor.

Dilipak yarım asra yaklaşan yazı hayatında yazıları hep 365 gün devam etti. Yazısına hiç ara vermemeye özen gösterdi. Halen Yeni Akit’te günlük yazılarına devam ederken Akit TV’de haftalık bir TV programına katılıyor. SDE, MÜSİAD ve POİ gibi kuruluşlarda da ayrıca danışmanlık yapıyor.

Abdurrahman Dilipak 2009 yılında Türkiye Yazarlar Birliği basın fikir ödülünü almıştır.

Abdurahman Dilipak'ın üyelik formu: 

abdurrahman-dilipak-uyelik-formu.jpg

isamil-bal.-d.-m.dogan,-erdem-bayazit,-abdurrahman-dilipak-(yazarlar-birligi,-1979).jpg

İsmail Bal. D. M.Doğan, Erdem Bayazıt, Abdurrahman Dilipak (Yazarlar Birliği, 1979)

abdurrahman-dilipak.jpg

2009 Yılının Yazar Fikir Adamı ve Sanatçıları Ödül Töreni - TYB İstanbul Şubesi

img_0038.jpg

abdurrahman-dilipak-(yazarlar-birligi,-hatay-sokagi,-1979).jpg

Abdurrahman Dilipak (Yazarlar Birliği, Hatay Sokağı, 1979)

Bu haber toplam 4200 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim