• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

TYB’nin 45. Yılında ilk 45 üyemiz: Mustafa İlhan Geçer

TYB’nin 45. Yılında ilk 45 üyemiz: Mustafa İlhan Geçer
Kültür, sanat, edebiyat alanında verdiği hizmetlerle ülkemizin en temel kuruluşlarından birisi haline gelen Türkiye Yazarlar Birliği 45. yılını idrak ediyor...
Bugün, 17 büyük şehrimizde şubesi, Anadolu’muzun farklı bölgelerinde 16 temsilciliği olan TYB, ülkemizin kültür, sanat, edebiyat hayatına yön veren bir meslek kuruluşu oldu.

Yıl 1978, D. Mehmet Doğan, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Necmettin Turinay, Alper Aksoy, Saadettin Elibol, Ahmed Günbay Yıldız, Yahya Akengin, Yavuz Bülent Bakiler, Mustafa Yazgan, Beşir Ayvazoğlu, Zeki Ceyhan, Hasan Kayıhan, Erdem Bayazıt ve Hüsnü Aktaş. Bu on dört kurucu üye bir araya geliyor ve Yazarlar Birliği’ni kuruyor...

Bu kurucu üyeler arasında yer almayan/alamayan fakat böyle bir kurumun oluşumunu gerekli gören ve daha başlangıçta üye olarak destekleyen öyle önemli simalar var ki…

İşte 14 kurucuya ilave olarak kuruluş harcında payı olan ilk 45 üye:

H. Rıdvan Çongur, Nabi Avcı, Abdülkadir Özkan, Mehmet Aksoy, Abdullah Lelik, Şevket Bulut, Alaaddin Özdenören, A. Metin Şahin, M. İlhan Geçer, A. Hikmet İnce, Rasim Özdenören, Bahattin Karakoç, Yağmur Tunalı, Ali Uğur, Mesut Uçakan, M. Âkif İnan, Emine Işınsu, İskender Öksüz, İbrahim Ulvi Yavuz, Ebubekir Eroğlu, Ömer Okcu (Hekimoğlu İsmail), Zübeyir Yetik, Mustafa Kutlu, Sadık Albayrak, Ali Çorlu, Sevinç Çokum, Galip Erdem, Alparslan Yasa, Bahri Zengin, Burhaneddin Kayıhan, Ali Akbaş, İsmail Hacıfettahoğlu, Muhsin Mete, Abdurrahman Dilipak, Osman Tunç, Necmettin Sefercioğlu, İsmail Bal, Nazım Zeyrek, Mahmut Arıgöz ve Mustafa Karakaya, Muhsin İlyas Subaşı, Mustafa Kara, Orhan Kavuncu, Abdullah Sertkaya, M. Nuri Şahin.

Bu listede zamanının önemli şair ve yazarları, kültür adamları olduğu gibi, sonraki yıllarda edebiyat ve kültür hayatımızda mühim yeri olan birçok sima da yer alıyor. Bunların bir kısmı aramızdan ayrıldı, onlara rahmet diliyoruz. Yaşayanlar eser vermeye devam ediyor. Onlara da sıhhat ve afiyet temenni ediyoruz.

23. üyemiz: Mustafa İlhan Geçer…

ilhan-gecer.jpg1917 yılında İstanbul'da doğdu, İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'ni bitirdi. İki yıl kadar İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğrenim gördü. 1945-1950 yılları arasında Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nde ve Ankara Radyosu'nda çalıştı. 1950-1961 yılları arasında Sosyal Sigortalar Kurumu'nda görev yaptı.

Mustafa İlhan Geçer'in ilk şiiri "Kahverengi Gözlerin" 1934'te Vakit gazetesinde çıktı; şiir ve yazıları Anadolu, Çağrı, Çınaraltı, Dergâh, Hisar, İstanbul, Millet, Milli Kültür, Sanat ve Kültür, Size, Son Havadis, Tercüman, Türk Dili, Türk Edebiyatı, Vakit, Varlık, Yarımay, Yedigün, Yücel gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı.

Mustafa İlhan Geçer 1950 yılında "Hisarcılar" grubunu oluşturdu.

Mart 1950'de yayınlanmaya başlayan Hisar dergisinin kurucularından olan Mustafa İlhan Geçer çeşitli aralıklarla 30 yıl süreyle derginin yazı işleri müdürlüğünü yaptı.

20 Ocak 2004 tarihinde vefat etti.

Merhum üyemize Allah’tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileriz.

Eserleri

Şiir:

Büyüyen Eller (1954)

Belki (1960)

Bir Bulut Geçti (1973)

Yeşil Çağ (1976)

Hüzzam Beste (1986)

Biyografi-İnceleme:

Cahit Sıtkı Tarancı, Toker Yay., 1. baskı, İstanbul, 1977; 2. baskı, 1998).

Ömer Bedrettin Uşaklı, Kültür Bakanlığı, Ankara 1986).

Antoloji:

Cumhuriyet Döneminde Türk Şiiri, Kültür Bakanlığı, Ankara, 1. baskı, 1987; 2. baskı 1990.

Ödülleri

1948 Ankara Halkevi Şiir Yarışması Üçüncülük Ödülü

1971 Son Havadis Şiir Yarışması Birincilik Ödülü

1986 Eskişehir Yunus Emre Derneği Yunus Emre Şiir Yarışması İkincilik Ödülü

Mustafa İlhan Geçer'in üyelik formu: 

m.ilhan-gecer-uyelik-formu.jpg

e.ihsanoglu,-ilhan-gecer,-d.mdogan-001.jpg

Yazarlar Birliği'de bir toplantı: Ekmeleddin İhsanoğlu, İlhan Geçer, D. Mehmet Doğan (Hatay Sokağı, 1980)

Bu haber toplam 222 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim