• İstanbul 15 °C
  • Ankara 19 °C

Üsküp'te "Orta Asya'dan Balkanlara Türk Dili ve Kültürü" sempozyumu

Üsküp'te "Orta Asya'dan Balkanlara Türk Dili ve Kültürü" sempozyumu
Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te TİKA ve TÜRKSOY temsilcilerinin katılımıyla "Orta Asya'dan Balkanlara Türk Dili ve Kültürü" başlıklı sempozyum düzenlendi.

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te "Orta Asya'dan Balkanlara Türk Dili ve Kültürü" başlıklı sempozyum etkinliği düzenlendi. Sempozyum, Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) ve Üsküp “Aziz Kiril ve Metodiy” Üniversitesine bağlı Blaje Koneski Filoloji Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle 22 Aralık 2023 tarihinde yapıldı. 

Etkinliğe; TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Mahmut Çevik, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sait Yusuf, MATÜSİTEB Genel Başkanı Tahsin İbrahim, Blaje Koneski Filoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vladimir Martinovski, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Musa Kazım Arıcan, Türkiye'deki pek çok kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyen ve çok sayıda davetli katıldı. 

GB73g99WkAEPOlT

"TÜRK DİLİ VE KÜLTÜRÜ ORTA ASYA'DAN BALKANLARA KADAR GENİŞ BİR COĞRAFYAYA UZANIYOR"

TİKA Başkan Yardımcısı Çevik açılış konuşmasında, Türk dilinin ve kültürünün konumunu muhafaza ederek, Orta Asya'dan Balkanlara kadar geniş bir coğrafyaya uzandığını belirtti. Türk kültürünün Orta Asya'yı cazibe merkezi haline getiridiğini ifade eden Çevik, "Türkler, Orta Asya’dan Anadolu’ya ve Balkanlara dili, düşüncesi ve kültürel birikimiyle birlikte geldiler. 13. yüzyıl ortalarında Moğol istilasından sonra Sarı Saltuk ile sonradan onun adıyla anılan Türkmen aşiretleri Balkanlar’a geçerek Türk topluluklarını meydana getirdiler. Tarihi süreçte geniş bir coğrafyayı etkileyen Türk dili ve kültürü özellikle Osmanlı devrinde birçok farklı bölge gibi Balkanlar’ı kapsayacak şekilde idari ve sosyal hayatta yer edindi" dedi.

Devamı: https://www.benguturk.com/uskupte-orta-asyadan-balkanlara-turk-dili-ve-kulturu-sempozyumu

Bu haber toplam 135 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim