• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Uygur yazar Izgil: Uygurlar Türkiye’yi manevi vatan olarak görüyor

Uygur yazar Izgil: Uygurlar Türkiye’yi manevi vatan olarak görüyor
Uygur yazar, şair Tahir Hamut Izgil, TYB Gençlik biriminin düzenlediği “Doğu Türkistan’da ve Diasporada Uygur Edebiyatı” konulu söyleşide konuştu.

9 Eylül 2023 tarihinde, Türkiye Yazarlar Birliği Mehmet Akif Divanı'nda yapılan programı Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdürreşit Celil Karluk yönetti.

Doğu Türkistan'daki baskının ve soykırımın arttığı yıllarda üç yıl hapis yattıktan sonra ABD gitmek zorunda kalan ve burada çeşitli etkinlik ve sempozyumlarda ülkesinde yaşanmakta olan soykırım ve baskıyı anlatmaya devam eden yazar şair  Tahir Hamut Izgil yaptığı konuşmada Uygur edebiyatının geniş bir yazar ve şair kadrosuna sahip olduğunu söyledi.

İnsanların hayatları tehlikedeyken edebiyat düşünmenin, eser yazmanın ve okumanın oldukça zor olduğunu belirten Izgil,  “Doğrusu, canımızı kurtardığımız için bir teselli var ama diğer taraftan dostlarımız, arkadaşlarımız tutuklanırken, yakınlarımız kaybolurken vatandan uzağa gitmenin bir mahcubiyeti var ama bu haklı davamızın dünyaya anlatılması için bu gerekliydi.” diye konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin Doğu Türkistan hassasiyetini büyük bir memnuniyetle izlediğini belirten Tahir Hamut Izgil, Uygurların Türkiye’yi manevi vatan olarak gördüklerini, Uygur dilinin, edebiyatının ve kültürünün Türkiye’de tanınması için her türlü iş birliğine açık olduğunu belirtti.

Gençlerin büyük il gösterdikleri söyleşinin sonunda TYB Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammed Enes Kala, yazar Tahir Hamut Izgil’e TYB’nin yayınlarından hediye etti.

2-011.jpeg

3-007.jpeg

Bu haber toplam 482 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim