• İstanbul 15 °C
  • Ankara 18 °C

“Varlık âlemine adalet ve merhametli olmalıyız”

“Varlık âlemine adalet ve merhametli olmalıyız”
Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kâzım Arıcan, Gölbaşı İmam Hatipliler Derneğinin düzenlediği programa katılarak “Adalet ve Merhamet” hakkında konuştu.

Derneğin binasında gerçekleşen söyleşide konuşan genel başkan Arıcan, “Medeniyet kavramlarımızdan olan adalet ve merhamet,  insanın olduğu her yerde söz konusu ettiğimiz bir kavramdır. Bu anlamda da adalet ve merhamet en önemli erdemlerdendir ve iç içedir biri diğerinden farklı değildir. Bu noktada kendisini rahmetle andığımız mütefekkir Nurettin Topçu’dan söz etmemiz gerekir. Fransa’ da felsefe, ahlak, sosyoloji ve tarih dersleri alan Topçu orada kalmayıp; “milletime ve ülkeme borcum var” diyerek Türkiye’ye dönmüş, ahlâk felsefesi alanında önemli çalışmalar yapmış, eserler vermiştir. Haklıyı haksızdan ayıran adalet sadece hukuki bir kavram değil. Adalet kişi için önemli olduğu kadar toplum için de gereklidir, elzemdir.” dedi.

Adalet ve merhamet arasında bir bağ olduğunu söyleyen Arıcan “Diğer yandan dayanışma, paylaşma,  iyilik, şefkat, hayır sever ve yumuşak kalpli olmayı içinde barındıran merhamet ise insanı insan yapan en önemli erdemlerden biridir. Yüce dinimiz de insanları ve tüm varlıkları içine alan herkese ve her şeye merhametli olmayı emrediyor. Dolayısıyla; taşıdığı değerler itibariyle merhamet, insanları adalete yönlendiren, sevk eden bir duygudur.” diye konuştu.

Bu haber toplam 326 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim