• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Vural Çakır: Yeni Bir Ramazan Olsun

Vural Çakır: Yeni Bir Ramazan Olsun
Yine bir Ramazan mı, yeni bir Ramazan mı geldi? “Ramazan geldi hoş geldi” derdi eskiler. Ramazan bu sene oruç emrinin muhatabı biz mü’minlerden hoşnut kalacak mı?

Allah’ın yeryüzüne koyduğu ölçü gereği ömrü olanlar için bir yıl sonra yine gelecektir Ramazan. Yeni Ramazana kavuşanlar “rahmet ” tarafına layık olabilecek mi?

Ramazan; oruç tutan, tut(a)mayan Müslümanların çoğunu şu ya da bu şekilde etkiler. Kimi oruç tuttuğu belli olsun diye çabalarken, bazıları  tut(a)mamanın sıkıntısını hisseder. Halbuki oruç bir şey yapılarak değil, yapılmayarak ifa edilen bir ibadet. Namaz kılan birini gören  herkes ibadet ettiğini anlar. Ancak günlük hayatta biri,  oruçlu tuttuğunu ima edecek özel bir çaba sarf etmiyorsa oruçlu olduğu  anlaşılamaz.  Bu nedenle oruç, riya barındırmayan tek ibadet. Helâl olanlardan bile yararlanmayarak söz dinleyen bir kul olmanın tadına varıldığı müstesna zaman dilimi.

Bu riyasızlığa uygun davranan insan, oruç incinmesin diye  kendisine ve bütün yaratılmışlara karşı   daha dikkatli ve naif davranır, davranmalı. Bu durum elbette “Ramazan dışında alabildiğine ölçüsüz olabilir” anlamına gelmez. Diğer zamanlar taştan tespih yapan bir usta gibi davranabilse de; oruçluyken, elmas işleyen bir sarraf gibi hassas ve dikkatli olur, olmalı ki  Ramazanı hoş tutabilsin.

Orucu bozan /bozmayan davranışlar hakkında oruçla ilgilenen herkesin aşağı yukarı bir fikri var. Ama oruçtan; sadece bedene oruç tutturmayı anlayan insan; orucun ayarını bozan, kalibresine zarar veren, değerini düşüren  düşünce ve davranışlar hakkında pek de bilgi sahibi değil gibi davranılabiliyor, ya da bunları önemsemiyor.

Ancak oruçlu şuna da dikkat edilmeli: Oruç yeme içme ve benzeri bedensel ihtiyaçlara sınır getirmez sadece. Bahanesi oruç gösterilen sinire de sınır getirir. İftar yaklaştıkça evlerde “Aman babanıza/annenize  bir şey demeyin, bugün sigara içemedi, … onun için çok asabi” yaklaşımını temellendiren davranış  Kur’an ve Rasulün(sav) sünnetinden referans alamaz.  Bu nedenle oruç sadece çevremizdekileri kırıp dökerek iftarı beklemek değildir. Oruç tahammül değildir, sabırdır. Tahammül çekilen ıstırabın bitmesini beklemek; sabır, bir mükafata ulaşmak için gereğini yerine getirmektir.

Devamı: https://www.insaniyet.net/yenibirramazanolsun/

Bu haber toplam 203 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim