• İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C

Yakın Tarihin Gerçekleri TYB Yıllıklarında

Yakın Tarihin Gerçekleri TYB Yıllıklarında
Yıllık dizisinin 5. Kitabı; 1988 yılı Kültür Sanat Yıllığını tanıtmaya yıllığın künyesi ile başlayalım:

Türkiye Yazarlar Birliği adına yayınlayan ve yöneten D. Mehmet Doğan,  Yayın Heyeti:  Cemal Çiftçigüzeli, M. Çetin Baydar, Mehmet Çetin, Nabi Avcı, Cumali Ünaldı, Bekir S. Soysal ve Şükrü Karaca.

O yıllarda birlik, Hatay Sokak No: 6 / 16 Kızılay Ankara adresinde küçük bir dairede  hizmet veriyor. Mekanın küçük ama yürekleri, hayalleri  ve davaları büyük olanların hazırladığı yıllıkların her sayısı kamuoyunca merakla beklenen bir yayın olmuştu.

O günün önemli yazar, fikir adamı, akademisyen, düşünür ve gazetecilerin yazdığı, yorumlarda bulunduğu yıllık Türkiye’nin olduğu kadar İslam ülkeleri ve dünyanın meselelerini gündeme getirmekle kalmayıp çözüm önerileri getirmesiyle dikkat çekiyordu.

Yıllığınbu sayıdaki  konu başlıkları şöyle sıralanıyor: Yıllık, Ekonomi ve Siyaset, İslam Dünyası, Dinî Hayat, Kültür Hayatımız, Dilimiz, Deneme- Tenkit- İnceleme, Şiir, Hikâye, Roman, Seyirlik Sanatlar, Çocuk Edebiyatı, Türk Musikisi, Plastik Sanatlar ve Mimari, Folklor, Radyo-Televizyon, Sinema, Basın, Dergiler, Yayın Hayatı, Nesillerin Mirası,  Olaylar-Kayıplar-Ödüller, Yıldönümleri bölümlerinden müteşekkil.

Yıllık sunuşunu D. Mehmet Doğan yazmış. Doğan’ın altını çizerek belirttiği konu ise: "Kültürel yorgunluk." Yazıda, kültürel alandaki dayatmalara yer veriyor ve özellikle televizyon yayınlarına dikkat çekiyor.

1988 yıllığı diğer yıllıklarda olmayan "Dini Hayat" bölümünü de ihtiva ediyor. Mustafa Kara'nın hazırlamış olduğu bölümde, tarikatların Türkiye'de yaratılmaya çalışılan algı içindeki konumları, sene içinde çıkan dini yayınlar, imamhatiplere ve ilahiyat fakültelerine kayıt yaptıran öğrenci sayıları konu edilerek değerlendirmeler yapılmış.

Bölümün soruşturma kısmında Rami Ayas, Hasan Onat, Süleyman Toprak'a sorulan 'bir gencin dinî kültürünün gelişmesi ve zenginleşmesi için okuması gereken 10 eser' sorusuna cevap alınarak, gençler ve anne babalar için bir rehber çıkarılmış.

Uzmanlarınca kaleme alınan, gündeme taşıdığı konunlar itibariyle bir çok araştırmacı, yazar ve akademisyenin yanı sıra basın yayın organının kaynak göstererek yararlandığı bir yıllık olma özelliği bu sayıda da hemen fark ediliyor.

Türkiye’nin yakın tarihine merak duyan herkesin kütüphanesinde mutlaka 1988 yılı Kültür Sanat Yıllığı bulunmalı.

Okumak için: https://kitap.tyb.org.tr/kitap/1988.pdf

Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 1064 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim