• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

‘Yazmak Feryad u Figan Koparmaktır’

‘Yazmak Feryad u Figan Koparmaktır’
Yıldırım Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Yazarlık Atölyesi’nin konuğu D. Mehmet Doğan oldu.

Yıldırım Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Yazarlık Atölyesi’nin konuğu D. Mehmet Doğan oldu.

Yıldırım Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Bursa Şubesi ortaklığında düzenlenen ve Yıldırım Belediyesi'nin sosyal medya mecraları üzerinden gerçekleştirilen Yazarlık Atölyesi’ne D. Mehmet Doğan konuk oldu. Doğan, Yazarlık Atölyesi’ne katılan öğrencilere “Anlama, Anlatma ve Yazma” konusunda bilgiler aktardı. Yazar olmanın ve yazmanın temeli üzerine açıklamalarda bulunan Doğan, “Yazmanın temeli çok okumaktan ve okuduğunu doğru anlamaktan geçiyor. Yazarken sabırlı olmak gerek. Anlamak, anlatmanın ve yazmanın ilk adımıdır. Zamanla yazma tekniklerini, olayların kurgulanışını, hayal edilen olayları ve kişileri doğru, anlaşılır, etkili ve sistematik bir şekilde kâğıda dökmenin yol ve yöntemleri ilk olarak anlamaya doğru adımla burada başlar” dedi.

‘YAZAR KENDİNİ YENİLEMELİ’

Yazarın ahlaki değerleri gözetmesi gerektiğini vurgulayan Doğan, şöyle devam etti: “Yazar bir davetçidir aslında. Sadece bilgiye değil, aynı zamanda değere, ahlâka ve tavır kazanmaya; yani "bütün insan" olmaya davet eder. Bunu nasıl yapmalıdır sorusu önem taşımaktadır burada. Çevresinde olup bitene bigâne kalmadan, bir dert sahibi olarak, çok okuyarak, davet ettiğini önce kendisi yaşayarak. Ve daha önemlisi popüler olandan uzaklaşarak. Sabırla, çok okunmak kaygısı taşımadan kalıcı eserler verme gayretinde olmalıdır. Yazmak nedir aslında; yazmak feryad u figan koparmaktır. Kastım budur şara varam Feryad-ı figân koparam diyor Yunus. Doğru anlayan ve doğruyu anlatan, yazma eylemindeki bir yazarı besleyen, sevk eden bu histir. Yunus şehre varıyor ve feryad ü figan koparıyor. Mevcut durumdan memnun olan şehrin kapılarını zorlayıp feryad u figan koparır mı? Yazar biraz da feryad ü figan koparandır. Aksi durumda ise var olanın, popüler olanın akıntısına kapılıp gitme tehlikesi ile karşı karşıya kalır yazar. Bu hiç istenmeyen ve hoş görülmeyen bir durumdur yazmak eyleminde bulunan bir yazar için. Bu sebeple daima kendini yenilemeli yeni şeyler söylemelidir yazar.”

‘YAZDIĞIMIZ DİLE HAKİM OLMALIYIZ’

Yazar olma çabasındaki kişinin Türkçe’ye hâkim olması gerektiğine vurgu yapan Doğan, “Yazı ile uğraşan birinin bilmesi en lazım olan şeylerden biri de dil bilgisidir, kelime hazinesidir. Çünkü yazı kelime ile yazılır. Türkçe yazıyoruz madem, o halde yazdığımız dile geçmişi ve bugünü ile hakim olmalıyız. O dilin inceliklerine vakıf olmalıyız.

Devamı: http://www.bursaseyirdefteri.com/?Syf=18&Hbr=1176131&%2FY%C4%B1ld%C4%B1r%C4%B1m-Belediyesi-ve-T%C3%BCrkiye-Yazarlar-Birli%C4%9Fi-Bursa-%C5%9Eubesi

Bu haber toplam 851 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim