• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Yemen'den asker mektupları da var kitapta

Yemen'den asker mektupları da var kitapta
Mehmed Niyazi’nin Yemen Ah Yemen adlı romanı adeta bir tarihi belge gibi ışık tutuyor Yemen’in acılarına.

Mehmed Niyazi adının geçtiği yerde onu tanıyanların aklında ardı ardına üç kare hemen belirginleşir: Yemen, Çanakkale, Plevne. Elbette Mehmet Niyazi’nin çalıştığı alanlar bunlarla sınırlı değil ama onun ismiyle özdeşleşmiş isimlerdir bunlar. Çanakkale MahşeriPlevneYazılamamış Destanlar ve Yemen Ah Yemen, Mehmed Niyazi adıyla birlikte anılan ve onun en çok aranan, okunan kitapları arasındadır. Memleketin neresinde olursa olsun konu Çanakkale, Plevne ya da Yemen olduğunda baş konuk Mehmed Niyazi’dir. Eğer böyle değilse bir şeyler eksik kalacak demektir.

Mehmed Niyazi’nin Yemen Ah Yemen adlı kitabı 2004 yılında Ötüken Yayınları’ndan çıkmıştı. Aradan geçen zamana rağmen halen en çok okunanlar arasındaki yerini koruyan ender kitaplardandır Yemen Ah Yemen. Bunda Mehmed Niyazi’nin samimi ve titiz bir çalışmayla eserini yazmasının payı büyüktür.

Yemen ne içli bir ağıttır öyle

Yemen’in adıyla ağıt ve hüzün kelimeleri birbiriyle adeta örtüşür. Çünkü Yemen demek büyük bir acının, gidip de dönmeyenlerin yürek yakan hikâyesi demektir. Yemen’e gitmek ve orada kalmak. Bu acı, bir milletin yaşayacağı en büyük acıların başında gelir. Uzakları gözlemek, gelecek mi diye uçan kuşlardan haber beklemek ve acısını içine gömerek ağıtlar yakmak bu topraklarda yaşayan insanların evinden, kalbinden eksik olmayan hüzün sebeplerindendir. Yüz binlerce şehit verilen topraklar mukaddestir. Bir milletin evlatlarını şehit bırakarak terk etmek zorunda kaldığı topraklar emsalsiz değerdedir.

Mehmed Niyazi, bu milleti derinden etkileyen tarihî olayların romanını yazmak istemiştir. Yemen’in sadece tarih kitaplarında, hüzünlü türkülerde kalmasını istememiştir ve Yemen’in romanını yazmıştır. Yemen, Osmanlı için en büyük değerlerden biriydi. Birçok coğrafyayı birbirine bağlayan kritik bir noktadaydı. Böylesine önemli bir noktayı Osmanlı ister istemez büyük kayıplarla kaybedince geriye tarifsiz bir acı ve iç yakan hikâyelerin kalması da doğaldır.

Devamı: https://www.dunyabizim.com/kitap/yemen-den-asker-mektuplari-da-var-kitapta-h14191.html

Bu haber toplam 512 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim