• İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Yüksek Öğretim Dergisi 17. Sayısı Yayımlandı

Yüksek Öğretim Dergisi 17. Sayısı Yayımlandı
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından yılda 4 kez yayımlanan YÖK Yüksek Öğretim Dergisi’nin Temmuz-Ağustos-Eylül 2020 / 17. Sayısı yayımlandı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın sahibi, Süleyman Necati Akçeşme’nin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olduğu derginin yayın kurulu ise Prof. Dr. Rahmi Er, Prof. Dr. Hayati Develi, Prof. Dr. Sezer S. Komsuoğlu, Prof. Dr. Özer Kanburoğlu, Şener Aslan, Fatih Tığlı ve Ali Bulut’tan oluşuyor.

Sunuş yazısında Covid-19 krizinin yükseköğretim alanında neden olduğu sorunlara değinen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, kriz dinamiklerinin devam etmesi halinde gelecek eğitim yılı için her duruma karşı hazırlıkların yapıldığına vurgu yapıyor.

Salgın döneminde dijital öğrenmenin önemine değinen Başkan Saraç yazısının sonunda da ifadelere yer veriyor:

“Ağır salgın dönemi, bu ciddi kriz, bu zor günler, dijital öğrenmenin en azından bir süre daha alternatif olmaktan daha da öte bir anlayış ile kullanılacağını bize göstermektedir. Dijital teknolojilerin neden olduğu bu değişimler, yükseköğretimde yeni mesleklerinde önünü açıyor. Nesnelerin interneti, robot teknolojileri, dijital pazarlama, makine öğrenmesi gibi meslekler lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde yoğun ilgi görüyor. Bu alandaki yeni teknolojilerin desteklenmesini, ağ yönetimi, siber güvenlik, canlı video eğitimleri ve bütün bu kavramlara entegre olmayı yükseköğretimde teşvik etmeye devam edeceğiz.”

Dergi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın yazısıyla başlıyor. Başkan Arıcan, “Tehditten İmkânı Çıkarmak: Toplumsal Sorunların Çözümü İçin Bilim Dallarının İş Birliği” başlıklı yazısında; Covid-19 virüsünün sebep olduğu olayları felsefi ve sosyolojik bir yaklaşımla ele alıyor.  

Bu sürecin bilim adamlarına hayatı yeniden yorumlama fırsatı verdiğini belirten Başkan Arıcan yazısında şunları ifade ediyor: “ Salgın, tüm bilim dallarına hayatı yeniden yorumlama fırsatı vermiştir. Tıpçılar, mühendisler, ekonomistler, sosyologlar, psikologlar, felsefeciler, ilahiyatçılar, edebiyatçılar, tarihçiler vb. tüm bilim insanları, her açıdan küresel salgını ele almakta ve değerlendirmektedir. Çağımız artık bilgiye erişim sorunu olmayan dönemdir. Ancak bilginin nasıl değerlendirilmesi gerektiği, kritiği ve analizi daha önemlidir. Yani bilgeliğin daha mühim olduğu bir süreçteyiz.”

 

Covid-19 virüsünü farklı yönleri ile değerlendiren makalelerin yer aldığı dergide yer alan konu başlıkları ve yazarları ise öyle sıralanıyor: Prof. Dr. Yavuz Unat: Doğumunun 115. Yıldönümünde Fârabî, Prof. Dr. Turan Sağer: Tarihsel Süreç İçerisinde Ülkemizde Müzik Eğitimi Veren Kurumlar ve Geleceğe Bakış, Doç. Dr. Sıddık Çalık: Avrupa’da Basılan Gravürlerde Osmanlı Kadını İmgesi, Prof. Dr. Sitare Turan-Dr. Öğr. Üyesi Başakçoraklı: Anadolu Selçuklu Çini Sanatında Figürlü Tasvirler, Prof. Dr. Zerrin Erginkaya: Gıda Güvenliği, Prof. Dr. Sebahat Gözüm: Pandemi Süreci: Hemşirelikte Uzaktan Eğitim ve Gelecek İçin Yeniden Düşünülmesi Gereken Konular, Ertuğrul Çimen-Gültekin Gürdal-Sami Çuhadar ve Tuba Akbaytürk Çanak: Koronavirüs (Covid-19)Sürecinde Türkiye’de Üniversite Kütüphaneleri, Dr. Öğretim Üyesi Esra Işık: Covid-19 Salgınında Toplum Ruh Sağlığı, Prof. Dr. Neşe Demirtürk-Prof. Dr. Nurallah Okumuş: Türkiye’de ve Dünyada Aşı Çalışmaları.   

Bahçeşehir ve Hakkari Üniversitelerinin tanıtıldığı dergini bu sayısında, çeşitli üniversitelerden- YÖK’ ten Haberler de var. Ayrıca, dergide, basında yer alan YÖK haberlerinin kupürlerine de yer verilmiş.

https://www.yok.gov.tr/Dergi/dergipdf/yuksek-ogretim-sayi-17.pdf

                                                                                                   Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 659 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim