• İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

“Zaman İçinde Mekân” Kitabı Çıktı

“Zaman İçinde Mekân” Kitabı Çıktı

“Kentle Kavga Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân”, “Kebikeç”ve “İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş” kitaplarının yazarı Bilal Can’ın yeni eseri  “Zaman İçinde Mekân” Hece Yayınları arasından çıktı.

Edebiyat ve sosyoloji konularında yaptığı araştırmaları ile tanınan yazar Bilal Can’ın yeni kitabında; Şehir-insan, şehir-medeniyet, şehir-mekân, şehir-coğrafya başta olmak üzere insana ve şehre dair önemli değerlendirmelere yer vermiş.

Araştırmacı yazar Bilal Can, “ İnsan, mekân ve duygu” başlıklı bölümde şehir ve mekân arasındaki ilişkiye dair şunları söylüyor:

“İnsanoğlunun mekân ile serüveni doğumundan ölümüne kadar sürektedir. Bu uzun süreli beraberlik bağlamında mekân ile insan, insan ile mekân arasında bir önde olma, bir tür çekişme, mücadele etme şeklinde ilişkisellik de söz konusudur. Bu ilişkisellik neticesinde insan, mekanı dönüştürürken, mekan da insanı dönüştürmekte bu dönüşüm karşılıklı bir biçimde sürekli olarak devam etmektedir. İnsan mekânı kendi yaşam biçimine, düşünce biçimine, dünya görüşüne göre dönüştürürken; mekân da insanı dünyevileşme, diğer insanlarla aynileşme durumlarına doğru sürükleyerek dönüştürmekte, hayatına kolaylıklar sağlayarak düşüncesinden hareket biçimine, hatta ve hatta fizyolojisine ve karakterine değin etki etmektedir.”     

Eserin tanıtımıyla ilgili olarak da arka kapak yazısında ise şu ifadelere yer veriliyor:

“Neden bazı mekânlar bize zevk, korku, üzüntü ve iğrenme duygularını yaşatmaktadır ya da bazı mekânlar bizde neden tüketim arzusu uyandırmakta, geçmişe nostaljik bir yolculuğa sebep olmaktadır? Tüm bunlar insanoğlunun her daim bir mekân içerisinde olduğunu ve aslında insanoğlunun serüveninin mekânların serüveni olduğunu gözler önüne sermektedir. Bireyin, toplumun ya da mekânın bakışının arkasında gizli olan nedir?

Bireyin duyguları sürekli his ve değişime açık mıdır? Bu sorular bağlamında bakıldığında aslında sorgulamaya çalıştığımız şey bir bilinç ve duygu coğrafyasıdır. Çünkü değişen her coğrafya aynı zamanda beraberinde bir bilinç ve hissiyat değişikliğini de getirmektedir.

Bu anlamda, öznesi insan olan her coğrafyanın veya sosyal alanın farklı bir toplumsal hafıza ve duygu durumuna sahip olduğu görülmektedir. Sosyolojik bir gözle bakıldığında mekânsal bir değişim toplumsal belleğin ve toplumsal üretimin değişimi ile ilintili bir durum arz etmektedir.

İbn Haldun’un da ifade ettiği üzere “iklimlerin, millet asabiyelerinin, Ümran’ın, su kaynaklarının, sıcaklığın verdiği rehavet ile soğukluğun getirdiği zoraki dinamizm bir ülkenin ve milletin kaderini” belirlemektedir.

Bu bağlamda mekân ve duygu ilişkisel bir durum arz etmektedir. Bu durum elbette birçok anlamda tartışılabilir.”

Zaman İçinde Mekan / Bilal Can / Hece Yayınları / Yayın Tarihi: 02.08.2021 / Sayfa Sayısı: 192 / ISBN: 9786257449304

                                                                                                Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 577 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim