• İstanbul 18 °C
  • Ankara 27 °C

“Ziya Şakir'in Edirne Savunması Anıları” kitabı çıktı

“Ziya Şakir'in Edirne Savunması Anıları” kitabı çıktı
2019 yılında yayınlanan ve büyük ilgi gören “Meyve Tadında Romanlar” kitabının yazarı Fazlı Köksal yeni bir eseri yayınladı.

Araştırmacı yazar Köksal daha önce, “Yabancılara toprak satışı” ve “Özelleştirme” de yaşanan sıkıntıları içeren raporları hazırlayıp yayınlayarak bu konulara dikkat çekmiş, uzun yıllar önemli görevlerde bulunmuş bir bürokrat.

Köksal yeni kitabı “Ziya Şakir'in Edirne Savunması Anıları”  Akıl Fikir Yayınları arasından çıktı.

Savaşa gönüllü katılmış bir gazeteci olan Ziya Şakir, Edirne cephesinde yaşananları, bizzat şahidi olarak günü gününe not etmiş. Bu notlarının bir kısmını önce 1929 yılında Vakit gazetesinde “Meçhul Asker” adıyla 116 tefrika, daha sonra da 3 Ağustos 1947 ile 3 Mart 1948 tarihleri arasında Son Telgraf gazetesinde “Edirne Müdafaası” adıyla 172 tefrika olarak neşretmiş.

Uzun bir araştırmanın ürünü olan kitap, “Ziya Şakir’in Edirne Savunması Anıları Üzerine” başlığı ile Köksal’ın eseri yazma gerekçesi ile başlıyor.

Fazlı Köksal bu bölümde şu ifadelere yer veriyor:

“Bu kitapta; Edirne avunmasında yaşanan acıları, fedakarlıkları, kahramanlıkları, yalnızca savaşırken değil, açlıktan, soğuktan veya salgın hastalıktan şehit olan Mehmetçikleri; yiğitlikler, mertlikler yanında kahpelikleri; süpürge tohumundan yapılan ekmeklere, ayva yaprağından yapılan sigaralara, at etiyle lezzetlenen yemeklere şükreden tevekkülü; kendi çıkarı dışında bir şey düşünmeyen çıkarcıları; esirlere hayvan muamelesi yapan zalim Bulgar yetkilileri, gerek Türk gerekse Bulgar tarafında, subaylar arasındaki siyasi parti çekişmelerini; Edirne’deki Rum, Bulgar, Ermeni ve Yahudi azınlıkların Edirne’nin kuşatma sırasında ve kuşatma sonrasında tutumlarını; Bulgarlar arasındaki zalimleri ve iyi insanları; yurtsuz, topraksız kalan Balkan Türklerinin dramını; ülke yönetimindeki hainleri, umursamazları ve vatanseverleri kısaca Edirne savunmasını ve sonrasındaki esaret döneminde yaşanan olayları çok iyi gözlemleyen bir gönüllü askerin kaleminden okuyacaksınız...”

Üç bölümden oluşan kitapta; birinci bölümde Bulgarların tarihi, ikinci bölümde kısaca Edirne'nin tarihi inceleniyor. Üçüncü bölümde ise Ziya Şakir’in asker olarak savaşta yaşadıkları olaylara yer veriliyor.  

Askerliği boyunca önemli olaylara tanıklık eden  Ziya Şakir’in anılarını büyük bir titizlikle derleyen Fazlı Köksal; tarihi olaylara, şahsiyetlere ilgi ve merak duyan herkesin  severek okuyacakları bir esere imza atmış.  

Ziya Şakir’in Edirne Savunması Anıları / Yazarı:  Fazlı Köksal / Yayın Tarihi: 16.07.2020 /

ISBN: 9786052068700 / Baskı Sayısı:1. / Sayfa Sayısı:464

                                                                                                                       Mahmut Erdemir

Bu haber toplam 688 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim