• İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C

12 Mart İstiklal Marşı Günü Kutlama Hazırlıkları Sürüyor

12 Mart İstiklal Marşı Günü Kutlama Hazırlıkları Sürüyor
Türkiye Yazarlar Birliği, Merkez Yürütme Kurulu toplantısına katıldı. ..

Kutlama Kurulu ikinci toplantısını, TYB’nin talebi üzerine,  Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı başkanlığında 24 Şubat salı günü saat 15.00’te Bakanlık Merkez Binasında Tevfik İleri Salonunda gerçekleştirdi.

Toplantıda bir konuşma yapan TYB Vakfı başkanı D. Mehmet Doğan, İstiklal marşının TBMM tarafından kabul edildiği günün milli günlerimiz arasına girmesinin öneminden bahsettikten sonra, İstiklal Marşı’nın bizim milli aidiyet unsurlarımızdan olduğunu bu kutlamaların İstiklâl Marşı merkezli olması gerektiğini, marşın yazarı Mehmed Akif’in de bu vesileyle hatırlanacağını söyledi.

Doğan, 12 Mart’ın asık yüzlü resmi anmalardan farklı olarak, bir şölen veya şenlik olarak kutlanması gerektiğini, bunun için gönüllü kuruluşların işin içine daha fazla katılmasının sağlanmasının önemli olduğunu söyledi.

Toplantıya  Kutlama Kurulu üyesi Bakanlık ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Toplantıda TYB nin teklifi üzerine Ankara’da yapılacak kutlama toplantılarının ilkinin İstiklal Marşı’nın yazıldığı mekân olan Taceddin Dergâhı’nda başlatılması ve İlk TBMM binasında devam etmesi konser ve panelin Tarihi Türk Ocağı salonunda gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

İstiklal Marşının kabul eden TBMM’nde Meclis Başkanı Köksal Toptan tarafından şair, yazar ve kültür adamları ile protokole bir resm-i kabul vermesinin teklif edilmesi uygun görüldü.

TYB’nin 12 Mart İstiklal Marşı günü kutlamaları ile ilgili teklifleri şöyle:

1) Ulusal televizyonlarda aynı gün üç veya beş saat süreli kuşak yayını yapılmalı ve zaman zaman Türkiye’nin muhtelif yerleşim merkezleri ile yapılacak canlı bağlantılarla İstiklâl Marşı konusunda  ve Mehmet Âkif ismi etrafında röportajlar yayınlanmalıdır. Bu teklif öncelikle TRT’ye ulaştırılmalıdır.

2) Aynı günün akşamı, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan veya Milli Eğitim Bakanı, ağırlıklı olarak sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve yazarların katılacağı bir resm-i kabul vermelidir.

3) Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerde bir büyük caddeye İstiklal Marşı veya Mehmet Akif ismi törenle verilmeli.

4) İstiklal Marşının kabul edildiği mekân olan eski Meclis binasında Ankara’da bulunan üniversitelerimizden birisi tarafından bir canlandırma yapılmalıdır.

5) Belediyeler ve meslek teşekkülleri tarafından kutlama afişleri, pankartları hazırlanarak caddelere asılmalıdır. Hazırlanacak afişlerde hem İstiklâl Marşı hem de Safahat’tan mısralar yer almalıdır.

6) İstiklal Marşının yazıldığı mekân olan Taceddin Dergâhı’nda otuz yıldan beri Türkiye Yazarlar Birliği tarafından aksatılmadan sürdürülen ve o gün saat 10.30 da tekrar yapılacak anma toplantısında Kutlama Kuruluna üye kurum ve kuruluşların yöneticilerinin veya temsilcilerinin katılmaları bir duyuru ile sağlanmalıdır.

7) Özellikle büyük iş merkezlerinde ticaret merkezleri ile anlaşma yapılarak İstiklal Marşı ve Mehmed Akif gömlekleri, balonları vs. dağıtılmalıdır.


Kutlama Kurulu, Ankara’da yapılacak  kutlamalarla ilgili Ankara Valiliği, Ankara Milli Eğitim müdürlüğü ve TYB işbirliği yapmak üzere görevlendirmeyi de Uygur buldu.

12 Mart İstiklâl Marşı ve Mehmed Âkif Günü ilk defa bu sene resmi olarak kutlanacak.

Bu haber toplam 1383 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim