• İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Abbas Pirimoğlu: Modernlik ve tarikat(1)

Abbas Pirimoğlu: Modernlik ve tarikat(1)
Ramazan ayının başlarıydı, akademisyen dostum Dr. Selim Sözer tarafından bir iftar sonrası telefonla arandım. Bana doktora tezinin kitap halinde basıldığını ve imzalı bir suretini tarafıma vermek istediğini söyledi.

Gerçekten çok mutlu olmuştum, duygularımı ilettikten sonra kitabı bırakabileceği yeri söyledim. En kısa zamanda okuyacağımı ve değerlendireceğimi de sözlerime ekledim.

Meriç yayınları tarafından basılan Kitap “Gelenekten Modernliğe İskenderpaşa” ismini taşıyor. Çalışmayı okuma süresi içerisinde zaman zaman çay bahçelerinde oturarak yazarıyla birlikte mütalaa etmek fırsatını buldum.

Dostum yaptığı çalışmanın sosyolojik terimi ile bir nitel alan çalışması olduğunu söyledi. Metin, gözlem ve derinlemesine mülakat yöntemiyle meydana getirilmiş. Çalışmada amacının ne olduğunu, teze başlarken hangi soruya cevap aradığını sordum. Sayın Sözer cevaben “geleneksel cemaatlerin yaşadığımız süreç içerisinde nasıl ve ne şekilde modernleşmeye başladıklarına dair kanaate ulaşmak istediğini, bunun içinde somut bir cemaati yani İskenderpaşa cemaatini seçtiğini”söylediİskenderpaşa cemaati toplumca tanınan, tarik olarak Nakşî kolunda faaliyet gösteren geleneksel bir oluşumdu. Lakin her geçen gün geleneksel halinden uzaklaşıp modernleştiğini gören yazar bu değişimin sosyolojik neticesini alabilmek için kendisine cemaati çalışma alanı olarak seçmiş.

Aslında yazar İskenderpaşa cemaatinin şahsında,  Türkiye’nin yaşadığı sosyolojik değişimi kendisine sorun edinmiş ve son derece netameli bir dikotomi üzerinde fikir işçiliğine soyunmuş: Modernizm ve gelenek

Kitap giriş bölümünden sonra” Kavram Analizi” başlığı altında sunulan birinci bölümü ile çalışmanın üzerine bina edileceği kavramsal çerçeveyi belirlemeyi amaçlıyor. Sosyal grup, dini gurup, gelenek, cemaat ve tarikat gibi kavramların analizinin yanında modernlik, modernite ve modernleşme kavramlarını da irdeleyerek dönüşümün yaşandığı zeminin sağlıklı bir çözümlemesi uğraşına girişiyor.

Yazar bununla da kalmayıp bu konudaki kavramsal müktesebatımıza yeni terimler de kazandırıp zenginleştirmeyi amaçlıyor: “Ontolojik modernlik”, “formel modernlik” gibi

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/abbas-pirimoglu/modernlik-ve-tarikat1/haber-207150

Bu haber toplam 436 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim