• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Kadir Üstün: Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı

Kadir Üstün: Amerikan Evanjelizminin Trump’la imtihanı
Evanjelist bir papazın oğlu olan gazeteci Tim Alberta, ‘Krallık, Güç ve İhtişam: Aşırılık Çağında Amerikan Evanjelizmi’ adlı kitabında, Amerikan Evanjelistlerinin son elli senede geçirdiği siyasi ve kültürel değişimi içerden bir gözle tartışıyor.

Evanjelist hareketin önde gelen liderlerinin hikâyeleri üzerinden kiliselerin nasıl siyasallaştığı ve bu dönüşümün Trump’la nasıl zirveye ulaştığı kitabın ana konusu. Alberta, beyaz Evanjelist Hristiyan grupların Amerikan seküler kültürü tarafından kuşatma altında olduklarına inandıklarını ve Trump’ı tanrı tarafından Amerikan Hristiyanlığını kurtarmak için ‘seçilmiş bir araç’ olarak gördüklerini anlatıyor. Kitap, uzun yıllar muhafazakâr sağcı değerlerin bayraktarlığını yapan Evanjelistlerin bu değerlerden epeyce uzakta olduğu bilinen Trump gibi bir lidere nasıl bu kadar sıkı destek verme ve hatta kayıtsız bağlanma noktasına geldiklerini anlamamızı sağlıyor.

TRUMPÇI PAPAZLAR

Alberta, kitabın başında Trump’a karşı eleştirilerin nasıl sert tepki aldığını gösteren bir anısını paylaşıyor. Alberta, babasının cenazesinde cemaate konuşma yaparken, Rush Limbaugh gibi Trumpçı isimleri dinleyeceklerine babası gibi geleneksel papazların vaazlarını dinlemeleri gerektiğine ilişkin iğneleyici sözler söylüyor. Cemaatten rahatsız olanlar olmasına rağmen önemli bir tepki almadığını ancak daha sonra babasının bir arkadaşının kendisine yazdığı bir nottan bahsediyor. Başkan Trump’ı eleştirmesinin hem tanrıya hem vatana ihanetle eşdeğer olduğunu söyleyen not, gazeteciliğini ‘Trump’ı sabote etmek isteyen derin devleti ortaya çıkarmak için’ kullanması gerektiğini ve ancak bunun kurtuluşuna vesile olacağını salık veriyor.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/kadir-ustun/amerikan-evanjelizminin-trumpla-imtihani-4617142

Bu haber toplam 167 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim