• İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C

Yahya Bostan: Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü

Yahya Bostan: Genişletilmiş teröristan projesi böyle çöktü
Ankara’nın Bağdat’la geliştirdiği ilişki biçimi bir hayli önemlidir ve Türkiye’yi genişletilmiş bir teröristanla çevrelemeye çalışanlara stratejik bir yanıttır.
 Ankara, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı CENTCOM’un elini görmüş ve karşı hamlesini yapmıştır. Bu hamlenin işe yarayıp yaramadığını aşağıda izah edeceğim.
Hatırlayın.. Rusya’nın teşvikiyle Ankara-Şam normalleşme sürecinin başlatılması Suriye’deki statükoyu bozmuş, taşları yerinden oynatmıştı. Bu trenin varacağı yer ABD’siz bir Suriye’ydi. CENTCOM buna Suriye ve Irak’ın kuzeyindeki terör unsurlarını birleştirme ve etki alanını genişletme hamlesiyle karşılık verdi. Bunu nasıl yaptı? Kandil-Suriye arasında hava trafiği başlattı. Terör örgütü üyelerini kendi uçaklarıyla taşıdı. Talabani üzerinden terör örgütüne helikopter sağladı.

ABD VE TÜRKİYE’DEN KARŞILIKLI HAMLELER

Burada bir parantez açalım: Gelinen noktada köprünün altından çok sular aktı. Bugün ABD Dışişleri ve CIA, Suriye’den çekilerek dikkatin Çin’e verilmesini istiyor. Bu kapsamda bölgede yoğun bir diplomasi trafiği işliyor. ABD, Suudi Arabistan liderliğindeki Körfez ülkelerinden bir konsorsiyum oluşturmayı, böylece “Çin’in uç beyi” olarak gördüğü İran’ı dengelemeyi, İsrail’in güvenliğini sağlamayı, daha sonra bölgeden çıkmayı planlıyor. Bu konsorsiyuma Filistin’de iki devletli çözüm müzakereleri, İsrail’le normalleşme, güvenlik işbirliği anlaşması, sivil nükleer teknoloji transferi paketi sunuyor. Ankara’dan bu oluşuma destek olmasını bekliyor. Körfez ülkeleri ise bölgede üstleneceği rol karşılığında Washington’dan İsrail’e verilen garanti paketinin aynısını istiyor. ABD Dışişleri ve CIA bu süreci yürütürken CENTCOM Suriye-Irak planından henüz vazgeçmiş değil. ABD’de işletilen farklı planlar var. Söylenenle uygulanan örtüşmüyor. Parantezi kapatıp devam edelim.
 
Bu haber toplam 172 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim