• İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C

Dr. Eray Güçlüer: Kalkınma yolu projesi

Dr. Eray Güçlüer: Kalkınma yolu projesi
Geçtiğimiz hafta Türkiye ile Irak arasında imzalanan toplam 26 mutabakat zaptı ile hayata geçirilmesi planlanan kalkınma yolu projesi sadece Türkiye ve Irak'ı değil bütün bölgeyi kalkındıracak muhteşem bir proje.

 Tamamlandığında ticaret hacminin yaklaşık 600 milyar dolar olacağı tahmin edilen bu proje ile Türkiye ve Irak'ın yanında Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de katılımıyla dünya lojistik hacminin büyük bölümünün Basra Körfezi'nden Türkiye'ye uzanan 1200 km uzunluğundaki bu rotadan geçmesi bekleniyor. Bitirilmesi için yaklaşık 17 milyar dolarlık yatırım yapılması gereken kalkınma yolu projesinde Türkiye'ye düşen yatırım payı 6 milyar dolar civarındadır. İlk etapta Irak'ın Basra Körfezi'nde bulunan Faw Limanı'ndan Türkiye'ye kadar olan alanda demiryolu ve otoban yolların tamamlanması ve bunun için Türkiye'de 133 kilometrelik ilave demiryolu yapılması planlanmıştır. Her ne kadar şimdilik herhangi bir açıklama yapılmamış olsa da Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin enerji ve ulaştırma bakanlarının kalkınma yolu projesi için yapılan anlaşmaları imzalamaları önümüzdeki dönemde bölgedeki enerji eko politiğinde de önemli gelişmelerin olacağının habercisi gibi. Çünkü bu her iki ülke önemli doğalgaz ve petrol rezervlerine sahip. Tarım ve endüstrinin olmadığı bu iki ülkede enerjinin Irak üzerinden Türkiye'ye geçirilmesi ve buradan Avrupa'ya gönderilmesi Ortadoğu için tarihi bir fırsattır. Bunun için de en uygun seçenek denizden veya karadan döşenecek boru hatlarıyla enerjinin Ortadoğu'dan Avrupa'ya doğrudan bağlanmasıdır. Dediğim gibi bu konuda henüz tam bir netlik yok ama olursa kara ve demiryollarının yanında boru hatlarını da görmek hiç sürpriz olmayacak. Dünyanın üretim üssü olan başta Çin ve Hindistan olmak üzere Uzakdoğu'nun ürettiği malların şu an için en kısa rota olan kalkınma yolu üzerinden kara ve demir yollarıyla Avrupa ve diğer Batı ülkelerine taşınmasının yanında Ortadoğu enerjisinin de aynı rotadan batı ülkelerine taşınması, bölgeye büyük bir zenginlik getirecektir.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/dr-eray-gucluer/kalkinma-yolu-projesi/haber-1469744

Bu haber toplam 173 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim