• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Abdurrahman Dilipak: Alem bilgisi

Abdurrahman Dilipak: Alem bilgisi
“Hey’et ilmi”, batıdaki karşılığı ile “Kozmografya”, İlm-i Felek sözlüklerde şöyle tanımlanıyor: “Gökbilimin, matematik ve fiziğin yalnız ana kavramlarından yararlanarak, evrenle ilgili en belli başlı olayları konu alan bir dalı.”

Daha geniş bir tanımla “Alem Bilgisi” İngilizce “Alamtologi”, “Astronomi, Mantık, Cebir, Hendese, Coğrafya, Haritacılık, Jeoloji, Fizik, Kimya ve Biyolojinin bir bütün olarak ele alındığı bir bilim dalı. Yer, gök, insan, hayvan, bitki.. Bu anlamda aslında dünyada beraber yaşadığımız Melek, Şeytan ve cinlerden burada söz edilmez. Ahiret alemine de bir göndermede bulunulmaz.

Türkiye’de Osmanlı Medreselerinde Tanzimata kadar “Hey’et ilmi” olarak okutulan daha sonra Kozmografya olarak okutulan bu ilim cumhuriyetin ilk döneminde liselerde  “kozmografya” adı ile ders oldu. Mustafa Kemal’in talimatı ile 1929 yılında İstanbul’da Devlet Matbaası’nda basılan, matematik Ord. Prof.’u Dr. Ali Yar tarafından yazılan “Kozmoğrafya” isimli ders kitabı Lise 3. Sınıflarda ders kitabı olarak okutuldu.

Batıda Kozmografya, Endülüs’ten alındı ve 1700’lere gelirken üniversitelerde ders olarak okutulmaya başlandı. Esasen Mısır, Babil hattında, daha doğrusu Akdeniz, Ege, Basra üçgenindeki kadim uygarlık coğrafyasında M.Ö 6.YY’dan itibaren bilinen bir konuydu. Zamanın ölçümü ay ve güneşe göre yapılıyordu ve yön bilmek için dünya ve gök cisimlerinin hareketleri esas alınıyordu.

Ve hem dini, hem de farklı uygarlıkların, evren hakkında benzer ve farklı kabulleri vardı. Müneccimlik bir kehanet olmadan önce “yıldız bilimi” anlamında kullanılıyordu. Esasen “Astronomi, Astronot, Asrolog, Astroloji, gök bilimci” hepsi aynı kökten geliyor.

Allah asra ve arşa yemin etti. “Ay ve Güneş Allah’ın iki şearidir” anlamına gelen bir ayet var ve bizim günlük ibadetlerimiz Güneş’in, aylık ibadetlerimiz Ay’ın hareketine göredir. Bayrağımızdaki Ay ve aynı zamanda Güneş’i temsil eden yıldız ilhamını bu ayetten alır. Malezya ve Azerbaycan bu anlamda doğrudan yıldız yerine güneşi kullanır. Evrende değişmeyen ya da yaratılıştan kaynaklanan bir kurgu var mıdır? Allah “alem”leri bir ölçü içinde yarattığını söylüyor. Alem’i çoğul olarak kullanıyoruz. 

Mesela hafta 7 gün ve 12 ay var. Bunlar değişmez. Ama ayların gün sayısı belli değil. “Onların üzerinde 19 vardır” ne demek aceba. Kur’an-ı Kerim’de “7 sayısı”na vurgu neden çok. Hz. Yusuf yedi yıl bolluk, yedi yıl kıtlıkla imtihan edildi. 7 kat cennet, yedi kat cehennem, yedi kat gök!

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/abdurrahman-dilipak/alem-bilgisi-30432.html

Bu haber toplam 386 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim