• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Ahmet Ay: Sadece Lübnan, Irak ve İran değil…

Ahmet Ay: Sadece Lübnan, Irak ve İran değil…
Geçen ay Beyrut karıştı. Lübnan’da yüzbinlerce insan geçim sıkıntısını ve zamları gerekçe göstererek sokaklara döküldüler. Kaosun hâkim olduğu Lübnan’da Başbakan Hariri istifa edeceğini duyurunca bir nebze de olsa sokaklar sakinleşti.

1975’ten 1990’a kadar süren iç savaşta Lübnan yerle bir edilmişti. Yaralarını sarmaya başlayan Lübnan, İsrail saldırıları, Hizbullah’ın İsrail ile çatışmaları gibi nedenlerle bir türlü sükûnete erişemedi.

Mezhep ve dini farklılıkların çok rahat bir şekilde körüklenebileceği Lübnan’ın bundan sonra dünü arar hale gelmesinden endişe duymamak mümkün değil. Zira olaylar hayat pahalılığı ile başlamış olsa da meselenin aslının geçim derdi olmadığını görmek zor değil.

***

Lübnan’daki gösterilerde önemli rol oynayanların neredeyse tümü çifte pasaport sahibi ve olayların büyümesiyle bir gecede ülkeyi terk edebiliyorlar. Olan yine dar gelirli kâhir ekseriyete olacak.

Lübnan’da olaylar devam ederken Irak karıştı. Bağdat ve Basra gibi en önemli şehirler başta olmak üzere pek çok kentte hükümet karşıtı kanlı gösterilere varan protestolar yaşandı ve el an da bu gösteriler sürüyor.

Gerekçe aynı:

Hayat pahalılığı!

Amerika tarafından işgal edilerek 2 milyonu aşkın insanını kaybeden Iraklılar’ın fakirleşmesi kaçınılmaz tabi. Buna, enerji kaynaklarını da ABD’ye kaptırarak yaşamaya devam edeceği ciddi kayıpları da eklersek yakın gelecekte hatta orta vadede Irak’ta hayat pahalılığının daha da artacağını söyleyebiliriz.

Irak’taki olaylarda günde ortalama 40-50 insan hayatını kaybetti. Hükümetin istifa haberlerinin de Irak’ta işe yaramadığı görülüyor.

***

Geçtiğimiz hafta sonunda İran da karıştı. Gösterilerde ölenlerin olduğu ve halkın bu ölümlerden dolayı daha da öfkelendiği bilgileri geliyor. İran’da en büyük ve son otorite Ali Hamaney ile İran Cumhurbaşkanları arasında yaşanan yönetim, erk gerilimi, olduğu gibi sokaklara yansıyor.

İranlılar da Lübnan ve Iraklılar gibi hayat pahalılığı ve zamlardan dolayı isyan ediyorlar. 40 yıldır haksız bir şekilde ambargo altında yaşayan İranlılar için hayat bildiğimizden de fazla zorlaşıyor. İran’daki gösterilerde de kan aktığını biliyoruz. Polislerin göstericileri gerçek mermi kullanmak suretiyle dağıtmaya çalıştığı ve yaşanan gerilimde can kaybının devam edeceği endişesi haksız bir endişe değil.

Dikkat ederseniz her üç ülkede ard arda “HAYAT PAHALILIĞI” gerekçesiyle karıştı.

Bu ülkelerde hayat pahalılığı olduğu doğru mu?

Devamı: https://www.milatgazetesi.com/ahmet-ay/sadece-lubnan-irak-ve-iran-degil/haber-222784

Bu haber toplam 335 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim