• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Ahmet Muradoğlu: ‘Batı dünyası’nda ‘Batı’sızlık’ sendromu!

Ahmet Muradoğlu: ‘Batı dünyası’nda ‘Batı’sızlık’ sendromu!
“Soğuk Savaş” döneminin en hararetli döneminde kurulan “Münih Güvenlik Konferansı”nın bu yılki zirvesine damgasını vuran tema, ‘Batı’sız bir dünyanın geleceğiyle ilgili ‘kaygılar’ idi.

“Westlessness (Batı’sızlık)” olarak özetlenen kaygılar “56. Münih Güvenlik Konferansı”nın “2020 Raporu”nun ana teması idi. “Dünya daha fazla Batı’sız hale geliyor. Daha da kötüsü, Batı’nın kendisi de daha az Batı’lı hale gelebilir” . Raporun özünü bu cümleler ifade ediyor.

Rapor Almanya’da “Hıristiyan Demokratlar”ın yaşadığı güncel bir kriz eşliğinde gündeme geldi. Raporda Rusya, Çin ve Hindistan gibi Batı dışı ülkelerin yükselişe geçtiği belirtilirken Batı’nın kontrol ettiği küresel sistemin çökmek üzere olduğu vurgulanıyor. Raporda Batı’yı şimdiye kadar liberal demokrasiye, insan haklarına, serbest piyasa temelli bir ekonomiye ve uluslararası kurumlar aracılığıyla sürdürülen uluslararası işbirliğine bağlılık gibi değerlerin bir arada tuttuğu vurgulanarak bu değerlerin son yıllarda giderek aşındığına dikkat çekiliyordu.

ABD’de Trump’ın Başkan seçilmesi, İngiltere’nin “Avrupa Birliği”nden kopması, Avrupa’da radikal ve ırkçı Sağ partilerin güçlenmeleri Batı’nın daha az Batı’lı hale gelmesinin çarpıcı örnekleri kabul ediliyor. Trump’ın “Brexit” liderleriyle kol kola girmesi ve Avrupa’nın diğer AB karşıtı partileriyle cepheyi genişletmeye çalışması küreselci iktidar çevrelerini ürkütmüştü. Rapora göre “AB” fikri zayıfladı, ABD ile “AB” arasındaki ‘ortak duruş’ ise kaybedilmek üzere.

ABD’nin Çin ile güç rekabeti de “AB”yi ikilemde bırakıyor. ABD, AB ülkelerini Çin ile ekonomik ve teknolojik işbirliği yapmamaya zorluyor. ABD’nin İngiltere’nin yanı sıra AB ülkelerini de Çin’li telekom şirketi “Huawei”nin yeni nesil teknolojisini( 5G) satın almaması için baskılıyor. Bu baskılar “NATO” ve “İran Nükleer Anlaşması” başta olmak üzere birçok alanda yaşanıyor.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/abdullahmuradoglu/bati-dunyasinda-batisizlik-sendromu-2054312

Bu haber toplam 223 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim