• İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Ahmet Varol: Çin zulmü engellenebilecek mi?

Ahmet Varol: Çin zulmü engellenebilecek mi?
ABD Temsilciler Meclisi, Çin’in Sincan olarak isimlendirilen Doğu Türkistan bölgesinde Müslüman Uygur azınlığa yönelik şiddet ve baskı uygulamalarından dolayı Trump hükümetinin de Çin’e karşı daha sert bir siyaset izlemesini ve bu zulümle irtibatlı birtakım üst düzey isimlere yaptırımlar uygulamasını öngören yasa tasarısını büyük bir çoğunluğun desteğiyle kabul etti. Tasarıya 1’e karşılık 407 kişi onay verdi. Tasarının yasalaşması ve uygulamaya geçirilmesi için Senato’da da kabul edilmesi sonra da Başkan Trump’ın onayından geçmesi gerekiyor. 
 
ABD Temsilciler Meclisi’nin kabul ettiği yasa tasarısında bir milyondan fazla Uygur ve diğer Müslümanların eğitim kamplarında tutularak kendilerine karşı korkunç insan hakları ihlalleri yapıldığına dikkat çekildi. 
 
Tasarıda Çin’in bu insanlara yönelik zulüm uygulamalarından sorumlu tutulan ve en başta Çin Komünist Partisi Sincan sorumlusu Chen Quanguo olmak üzere bazı üst düzey yetkililere özel yaptırımlar uygulanması istendi. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yıl içinde Uygurların durumu hakkında bir rapor hazırlaması istendi. 
 
Tasarının ele alındığı konuşmalarda da Çin yönetiminin söz konusu bölgedeki Müslüman azınlığa yönelik uygulamalarının son derece insanlık dışı ve barbarca olduğu üzerinde duruldu. 
 
Bu tasarının ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesinden sonra Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da ABD’nin Pekin Büyükelçiliği’nde görevli bir üst düzey diplomatı çağırarak tasarıya tepkisini dile getirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Pekin Büyükelçiliği Siyasi İşler Danışmanı William Klein’i çağırarak ABD Temsilciler Meclisi tarafından kabul edilen yasa tasarısının uluslararası ilişkilerin ve uluslararası yasaların temel kurallarına aykırı olduğunu ve aynı zamanda ABD’nin böyle bir tasarıyı yasalaştırmasının Çin’in iç işlerine müdahalesi anlamına geleceğini iddia etti. Çin ayrıca yaptığı açıklamalarda da ABD’nin bu tasarıyı yasalaştırması durumunda ağır bir bedel ödemek zorunda kalacağı tehdidinde bulundu. Çin aynı zamanda kurulan kampların da teröre ve aşırılığa karşı bir tür rehabilitasyon, normalleştirme kampları olduğunu ileri sürdü. 
Bu haber toplam 236 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim