• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Ahmet Varol: İsrail’de hükümet krizi

Ahmet Varol: İsrail’de hükümet krizi
İsrail’de 9 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirilen erken genel seçimlerin ardından hükümet kurulamaması üzerine 17 Eylül’de ikinci kez erken genel seçim yapılmıştı.

Fakat bu ikinci genel seçimlerde de herhangi bir parti tek başına hükümeti kurmaya yetecek çoğunluğu elde edemediği gibi belli bir tarafta duran partilerin aralarında koalisyon oluşturmalarına uygun bir aritmetik de oluşmamıştı. Bu yüzden hükümetin kurulmasının hayli zor olacağı seçimlerden sonraki yorumlarda dile getiriliyordu. 

Seçimlerde İsrail işgal devletinin eski genelkurmay başkanlarından Benny Gantz’ın liderliğindeki Mavi - Beyaz İttifakı 33 sandalye kazanarak birinci olduğu ve geleneğe göre hükümeti kurma görevinin ona verilmesi gerektiği halde İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, Likud Partisi liderinin bu konuda daha başarılı olacağını düşünerek ona torpil geçmiş ve hükümeti kurma görevini önce ona vermişti. Rivlin’in temennisi Netanyahu liderliğinde, Mavi - Beyaz İttifakı ile aşırı siyonist Avigdor Liberman’ın liderliğindeki Evimiz İsrail Partisi’nin ortak olacağı bir “birlik hükümeti”nin kurulmasıydı. Böyle bir hükümetin kurulamaması durumunda “sağ cephe”de gösterilen partilerin parlamentodaki toplam milletvekili sayıları sol partilerin milletvekilleri sayısından fazla olduğu için Netanyahu’nun onlarla bir koalisyon kurabileceğini umuyordu. Ama Netanyahu, Batı Yaka bölgesini İsrail’e ilhak edeceği vaatleriyle aşırı siyonist radikal partilerin tam desteğini elde etmeye çalışmasına rağmen zikrettiğimiz formüllerden hiçbirini gerçekleştiremedi ve hükümeti kurma görevini iade etti. 

Devamı: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/israilde-hukumet-krizi-30445.html

Bu haber toplam 302 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim