• İstanbul 16 °C
  • Ankara 17 °C

Ahmet Varol'dan: Baas zulmü kan kaybediyor

Ahmet Varol'dan: Baas zulmü kan kaybediyor
Baas zulmü ve destekçileri, direnişçilerin kararlılığını kırma amacıyla yürüttükleri psikolojik savaş için yaydıkları haber ve söylentilerde baharla birlikte kontrollerinden çıkmış bölgelere yönelik geniş çaplı operasyon planladıklarını söylüyorlardı.

Baas zulmü ve destekçileri, direnişçilerin kararlılığını kırma amacıyla yürüttükleri psikolojik savaş için yaydıkları haber ve söylentilerde baharla birlikte kontrollerinden çıkmış bölgelere yönelik geniş çaplı  operasyon planladıklarını söylüyorlardı. Bunun için on binlerle ifade edilen milis güç desteğinden söz ediliyordu. Ama Allah’ın izniyle baharla birlikte rejim güçleri ve destekçileri önemli kayıplar vermeye başladılar. Bu kayıplar sürerken direnişçiler de yeni stratejik noktaları ele geçiriyorlar. 

Bir süre önce rejimin askerî faaliyetleri açısından önem taşıyan İdlib’in kontrolü direnişçilere geçti. İdlib’in kaybı rejim güçleri açısından aynı zamanda önemli moral kaybı ve çöküş anlamına geliyordu. Çünkü bu şehir, ülkenin batısında Halep ile Lazkiye arasında rejim açısından savunma hattı sayılan önemli bir noktada yer alıyor. Bu özelliğinden dolayı da rejim oraya büyük bir askerî yığın yapmış, cephane oluşturmuştu. Zira son aşamada Suriye’nin tümünü kontrolünde tutamazsa, küresel güçlerle işbirliği yaparak tümüne hakim olamadığı bir ülkenin tümünü de kaybetmemek için kurmayı planladığı ikinci devleti bu bölgede oluşturmayı hesapladığı muhtelif yorumlarda dile getirilmişti. Zira buranın daha ilerisi Baas’ın kitlesel tabanı sayılan Nusayrilerin yoğunlaştığı bölgeler olarak bilinir. 

İdlib’in kaybının rejim güçlerine ve destekçilerine ciddi moral kaybettirdiği aradan fazla zaman geçmeden hemen ilerisindeki Cisru’ş-Şuğur şehrini de terk edip kaçmalarından anlaşıldı. Gelen haberlerden direnişçilerin, Baas rejiminin yaz başkenti sayılan ve deniz üssünün yer aldığı, aynı zamanda kitlesel tabanı olarak bilinen Nusayrilerin yoğunlaştığı bölgenin de merkezi durumundaki Lazkiye’ye doğru ilerledikleri anlaşılıyor. Bu yazıyı yazmamızdan önce internetteki Arapça kaynaklarda yayınlanan haberlerde çatışmaların Lazkiye’nin kırsal bölgesinde yoğunlaştığı ifade ediliyordu. 

İdlib ve Cisru’ş-Şuğur’dan çekilen zulüm güçlerinin Lazkiye’nin kırsalında çok fazla direneceklerini sanmıyoruz. Önemli olan bu bölgenin merkezi olan şehrin ele geçirilmesidir. Eğer direniş bunu başarırsa Allah’ın izniyle Baas’ın Rusya ve İran’ın deniz yoluyla gönderdiği yardımları almakta kullandığı en önemli kanalı kesmiş olacak. Aynı zamanda “ikinci devlet” planını da tamamen denize atma imkânı doğacak. Çünkü o zaman bir yandan da Halep üzerinden devam eden ilerlemeyle zulüm güçleri batıdan ve kuzeyden tamamen kıskaca alınmış olacaklar. 

Bu arada güney cephe de ihmal edilmiyor. Bir bölümü siyonist işgali altındaki Golan tepelerinde kalan Kunaytıra’nın doğu kısmının direnişçilerin kontrolüne geçtiği haber veriliyor. Burası ise başkent Şam’ın hemen güneyinde, Şam’daki Kasyun dağının tepesinden görülebilen bölgelerdir. 

Devamı için: http://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-varol/baas-zulmu-kan-kaybediyor-10431.html

Bu haber toplam 451 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim