• İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C

Alaattin Karaca: 'Kıl bir Türk' değildir İsmet Özel

Alaattin Karaca: 'Kıl bir Türk' değildir İsmet Özel
'Kıl bir Türk' değildir İsmet Özel

İsmet Özel kim diye soruyorum kaç gündür? O kadar ‘net bir şair’i tanımlamak zor mu? Zor, evet. Kendini hemen her konuda -ayrıntılı biçimde- bir daire içine alan, tabiri caizse ‘bir hizaya gelmekten/getirilmek’ten oldukça imtina eden bir ‘şahsiyet’i tanımlamak zor.  Meselâ diyebilirdim ki; “cins bir şair”dir veya “sivil bir şair”dir o!.. Yanlış mı? Doğru! Ama bunlar daha önce kullanıla kullanıla bir hizaya getirilmiş, anonimleştirilmiş kelime ve nitelemeler!. İsmet Özel’i ‘hizaya getirilmiş kelimeler’le anlatmak doğru olmasa gerek!. Çünkü kelimeler ve kavramlar da bir süre sonra anonimleşebiliyor. Anonim bir dille onun ‘kim’liğine cevap aramak işimizi daha da karmaşıklaştırabilir; hatta ele aldığımız konuyu dahi ‘hizaya sokabilir’…

En iyisi onu bize ‘yaban’ gelen (“bize yaban gelen” dediğime göre, ben de çağın anonim diliyle konuştuğumu kabul ediyorum demektir) kendi ‘marijinal’ diliyle anlatmaya çalışmak. Buradaki ‘marijinal’ kelimesi dahi bizi ‘anonim bir dil’ tuzağına düşürüyor ve hatta ‘biz’le onun arasına da bir çizgi çekiyor ya! Bakın, kurtulamıyoruz bütünüyle o dilden gördünüz mü?.. Kurtulamasak da Özel’in diline -düşünme tarzına da- dikkat çekmiş oldum herhalde!..

 

Devamı için: http://www.karar.com/yazarlar/alaattin-karaca/kil-bir-turk-degildir-ismet-ozel--3078

Bu haber toplam 706 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim