• İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Ali Bal: Erzurum’dan Yükselen Türkçe Sevgisi

Ali Bal: Erzurum’dan Yükselen Türkçe Sevgisi
Türkçe sevdası için Erzurum’dayız. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği 6. İstişare Toplantısı Erzurum Şubesi’nin ev sahipliğinde başladı. Perşembe akşamından başlayan Türkçe sevdalılarının buluşması 08.11.2019 Cuma günü Atatürk Üniversitesinde devam etti.
Açılışta konuşan Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, “Erzurum hudut şehridir, hudut şehrinin tüm özelliklerini yansıtır. Doğu medeniyetine açılan kapıdır” diyerek kısa ve anlamlı bir konuşma yaptı. Kusursuz ev sahipliği ve Türkçe sevdası için kendisini tebrik ediyoruz.
 
Atatürk Üniv. Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı da söz alarak, “Cengiz Dağcı, ‘dilimiz öz vatanımızdır.’ demiştir. Biz de dilimiz için gösterilen her gayreti destekliyoruz.” dedi.
 
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de Türkçe hassasiyeti üzerinde durduğu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Son bir asırdır güzel Türkçemizi bozmak istediler. Yabancı kelimelerin istilası başladı. Bir vatanı bölmek için dili bozmak yetiyor. Dilimizi bu sebeple korumak ve geliştirmek zorundayız. Yeni buluş ve icatlar yaparak bu kelimelerin dünya kamuoyunda yer bulmasını sağlamalıyız. Belediyeler kültür hizmeti de yapmak zorunda. Aydınların çoğu değerlerimize sahip çıkmıyor. Bizler, kültür adamları yetiştirmek için gayret ediyoruz. Şehirlerimizde yabancı tabelalar görüyoruz, bunların gönül rızası ile Türkçeleştirilmesini sağlıyoruz.”
 
Anlamlı mesajlar veren bir başka konuşmacı da Erzurum Milletvekili Selami Altınok idi. Altınok konuşmasında: “Dil faaliyeti için yüreğinizde bir derdinizin olması gerekir. Maddi bir beklenti içerisinde olmadan bu mücadeleyi gösterenleri kutluyorum. Erzurum; edebiyat, dil ve sözlü kültür bakımından zengin bir şehir. Erzurum, uzun kış gecelerinde âşık kahvehanelerinde sözlü sanatımızın canlı yaşandığı şehrimizdir” dedi.
 
Son konuşmacı Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Ekrem Erdem idi. Türkçe sevdasıyla yıllardır il il gezerek bilinç oluşturan Genel Başkan Erdem’in konuşmasından bölümler:
 
“Şanlı tarihimizin müstesna şehrindeyiz. Erzurum Kongresi’nin 100.yılındayız. Bu vesileyle tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Dilimiz başta olmak üzere medeniyetimize yapılan saldırıları püskürtmek üzere Erzurum’dan sesleniyoruz. Türkçenin karşı karşıya bulunduğu problemlere çözüm önerisi getiriyoruz. Türkçemiz de değişime ve dönüşüme uğramış ve bugüne gelmiş. Farklı coğrafyalarda bulunduğumuzdan kelime alış verişimiz olmuş. Türkçe hem etkilemiş hem de etkilenmiş. Türkçemiz güçlü yapısıyla ayakta kalmıştır. Allah, namaz, abdest, şehir gibi kelimeler Türkçeyi zenginleştirmiştir. Anadolu’ya 11. yüzyılda gelen Türkler, zengin bir kültür ile iç içe yaşamış ve dilimiz güçlenmiştir.
Bu haber toplam 324 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim