• İstanbul 19 °C
  • Ankara 26 °C

Ali osman Gündoğan'dan: Ön­ce Ken­di­mi­zi Bil­me­li­…

Ali osman Gündoğan'dan: Ön­ce Ken­di­mi­zi Bil­me­li­…
İs­lam Dün­ya­sı­’nın ken­di eliy­le İs­la­m’­a za­rar ver­di­ği bir dö­nem, tam da bu ni­hi­liz­min ayak ses­le­ri gi­bi.

Da­ha ön­ce­le­ri yaz­dı­ğım bir ya­zı­da şu ifa­de­le­ri kul­lan­mış­tım:      

 “Dün­ya­nın bir kal­bi var­dı. Ar­tık dur­muş. ‘Ö­lü Can­la­r’­ın bol ol­du­ğu bir dün­ya­nın kal­bi el­bet­te at­maz. Ne­fes al­ma­nın bi­le in­sa­nı bu­nalt­tı­ğı bu dün­ya­da her­kes her şe­ye kar­şı. Dün­ya on­to­lo­jik bir­lik ve bü­tün­lü­ğü­nü yi­ti­ri­yor. El­bet­te ey­lem­le­rin de rit­mi bo­zu­lu­yor. Ah­la­ki de­vam­lı­lık ve is­tik­rar yok ar­tık. İn­sa­nın in­sa­na ve ken­di­ne ya­ban­cı­laş­tı­ğı bir dün­ya­nın tas­vi­ri, her tür­lü an­lam ve de­ğe­rin yok sa­yıl­ma­sı­nı meş­ru­laş­tır­ma­ya ka­dar gö­tü­rür in­sa­nı. Ça­ğı­mız ne ka­dar din, de­ğer ve ah­lak­tan bah­se­der­se bah­set­sin, bir o ka­dar da ni­hi­list.”

Ni­hi­lizm, her tür­lü de­ğe­rin zo­run­lu­luk­la yan­lış ol­du­ğu inan­cı, ko­lay­ca ka­bul edi­le­bi­le­cek bir du­rum de­ğil­dir. Bu­na rağ­men gü­nü­müz­de ni­hi­liz­me gi­den yo­lu açan­la­rın hep­si­nin bir ta­kım de­ğer­ler adı­na ha­re­ket et­tik­le­ri ger­çe­ği de tam bir iro­ni ola­rak kar­şı­mız­da du­ru­yor. Post-mo­dern bir zih­ni­yet, ey­lem­le­ri meş­ru­laş­tır­ma adı­na tı­kır tı­kır iş­li­yor. Oy­sa meş­ru­iyet so­ru­nu, gö­re­ce ze­min­le­rin ga­ran­ti­si­ne da­ya­na­maz. Ey­lem­ler meş­ru­iyet­le­ri­ni ge­nel il­ke­ler­den al­ma­lı. 

İs­lam Dün­ya­sı­’nın ken­di eliy­le İs­la­m’­a za­rar ver­di­ği bir dö­nem, tam da bu ni­hi­liz­min ayak ses­le­ri gi­bi. Çün­kü di­nin em­riy­le po­li­ti­ka­nın ge­rek­le­ri ça­tış­tı­ğı za­man di­nin ge­rek­le­ri­ni de­ğil, po­li­ti­ka­nın araç de­ğer­le­ri­ni kul­la­nı­yor­sa­nız; sü­reç odak­lı ol­mak­tan­sa so­nuç odak­lı ha­re­ket et­me­yi he­def­le­yip sü­re­ce ait ah­la­ki za­af­la­rı di­ni söy­lem­le ört­me­ye ça­lı­şı­yor­sa­nız; bi­lin ki, ak­lı­nız ve be­de­ni­niz eği­til­miş ama gön­lü­nüz ve vic­da­nı­nız ter­bi­ye edil­me­miş de­mek­tir.

Gö­nül ve vic­dan ter­bi­ye­si­ne ih­ti­ya­cı­mız va­r…        

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/once-kendimizi-bilmeli-2246yy.htm

Bu haber toplam 999 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim