• İstanbul 18 °C
  • Ankara 23 °C

Ardan Zentürk: ABD-Alman emperyalist kıskacına darbe: Doğu Fırat!

Ardan Zentürk: ABD-Alman emperyalist kıskacına darbe: Doğu Fırat!

Türk ekonomisinde bugüne kadar uzanan “tarihi değişimin” başlangıç metni olarak kabul edilen ve dönemin başbakanlık müsteşarı Özal’ın açıkladığı 24 Ocak 1980 ekonomik kararlarının ‘gerçek yazarı’: Dönemin Alman Maliye Bakanı Hans Matthöfer’dir.

Matthöfer’e bu görev 1979’da Guadoloupe’da bir araya gelen 4 batılı lider, Jimmy Carter(ABD), Helmut Schmidt (Almanya), James Callaghan (İngiltere) ve Valery Giscard d’Estaing (Fransa) tarafından verildi. 

Bu dört lider, bu bölgeyle ilgili iki önemli karar aldı: 1- Humeyni’yi İran’a yollayıp muhtemel bir iç savaşın ve Sovyet müdahalesinin önünü kesmek, 2- Türkiye’deki karma ekonomik sistemi liberalleştirip, bir darbeyle kendi hedefleri doğrultusunda şekil vermek. 

Bütün bunları bana 1988’de Matthöfer ile Türkiye için görevlendirilen CIA eski Ankara istasyon şefi, dönemin ABD Güvenlik Başdanışmanı Brezezinski’nin sağ kolu Paul Henze anlattı.

  

Türkiye darbeleri ortak yapımdır  

12 Eylül darbesi, bir ABD-Alman ortak yapımıdır. Tekrarını 15 Temmuz’da yaşadık.

Ocak 1980’de IMF Temsilcisi adeta Ankara’ya yerleşmiş, Özal üzerinden ekonomiyi düzenleme görevini yürütüyordu, dönemin Başbakanı Demirel’e Özal ile gittiler, IMF Temsilcisi, “Başbakan’la beni yalnız bırakın” dedi, baş başa görüşme üç dakika sürdü ve ertesi gün Özal, Matthöfer’in ekonomi programını açıkladı! 

12 Eylül darbesinin perde arkasındaki Almanya ve özellikle Alman solunun etkisini araştıran Osman Çutsay’aMatthöfer (1925-2009) şöyle diyor: Biz Özal’ı çok sevdik. Adam hiç Türk gibi değildi. Çok iyi İngilizce konuşuyor.

Devamı: https://www.star.com.tr/yazar/abdalman-emperyalist-kiskacina-darbe-dogu-firat-yazi-1416844/

Bu haber toplam 468 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim