• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Burhanettin Duran: Ankara’dan Soçi’ye 5 kritik gün

Burhanettin Duran: Ankara’dan Soçi’ye 5 kritik gün
Diplomasinin öne çıktığı 5 kritik günü yaşıyoruz. Suriye'nin kuzeyinin kaderinin ilk ayağı Beştepe'deki Erdoğan-Pence zirvesiyle belirlendi. İkinci ayak ise salı akşamına kadar şekillenecek.

Erdoğan-Putin görüşmesiyle güvenli bölgenin ana çerçevesi tamamlanacak. Başkan Erdoğan'ın liderlerle yürüttüğü zorlu diplomasi, Türkiye'nin otonom aktör olma gayretini göstermekte. Bazıları Erdoğan'ın fazla risk aldığından şikayet ediyor. Malum, uluslararası sistemde otonomi zor kazanılır. Evet 2013'ten bu yana Erdoğan, küresel ve bölgesel gidişatı okuyarak risk almaktan kaçınmadı. Ama Suriye krizinin ülkemize getirdiği tehditleri de ancak bu şekilde adım adım aşabiliyor.

Liderlik, cesaret kadar sabır da ister
Başkan Erdoğan liderliğin cesaret, sabır ve zamanlama işi olduğunu biliyor. Nezaketsizlikleri unutmadığını, zamanı gelince gereğinin yapılacağını söyleyerek güvenli bölgenin kurulmasına odaklanıyor. Pence ile görüşmesinde Trump yönetimini 13 maddelik mutabakata ikna etti. 444 km uzunlukta, 30 km derinlikte bölgeyi ABD'nin kabullenmesini sağladı. Mutabakat, eğer uygulanırsa, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya imkan tanıyor. Washington'ın YPG'yi çekilmeye ikna edememesi durumunda harekat durduğu noktadan başlayacak. Bu da Moskova'ya geniş fırsat alanı açarken Washington'ı, Suriye'de iyice zayıflatır. Amerikan bürokratlarının önümüzdeki dört günde YPG'yi çekilmesi ve silahları teslimi için ısrarla baskılaması lazım.

Amerikan medyası kışkırtıyor
The New York Times ve The Washington Post gibi gazeteler mutabakattan dolayı mutsuz. Sonucu, Trump'ın "yenilgisi" olarak tanımlıyorlar. Amacın Trump'ı kışkırtmak ve Kongre'deki Türkiye aleyhindeki yaptırım tasarılarının geri çekilmesini önlemek olduğu aşikar. "Kürt müttefiklere ihanet" gibi saçma bir söylemi de sürdürüyorlar. ABD'nin NATO çerçevesinde Türkiye ile uzun müttefiklik geçmişini göz ardı ediyorlar. Bu gazetelerin ABD'nin Ortadoğu'daki çıkarlarını yeterli ölçüde hesap edemediği açık. Halbuki son mutabakat uygulanırsa hem Ankara hem Washington kazanacak. ABD'nin güvenirliği Türkiye ile müttefiklik anlayışının yeniden tesisi ile mümkün. Bu da bir terör örgütünü (YPG) müttefikine karşı desteklemekten vazgeçerek olabilir.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2019/10/19/ankaradan-sociye-5-kritik-gun

Bu haber toplam 252 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim