• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Burhanettin Duran: Mutabakat, YPG’yi meşrulaştırmaz

Burhanettin Duran: Mutabakat, YPG’yi meşrulaştırmaz
ABD ile varılan mutabakat gereği "ortak harekat merkezi" kurma çalışmaları devam ediyor. Merkezin Şanlıurfa'da kurulması ve müzakerelerin EUCOM komutanları ile yapılması mutabakatın başarılı olması konusunda iki taraftaki kararlılığı gösteriyor.

Kademeli olması düşünülen güvenli bölgenin derinliği, genişliği ve kontrolün niteliği hala bilinmiyor.
CENTCOM ve EUCOM arasındaki farkın uygulama sürecine nasıl yansıyacağı muamma. Menbiç örneğinden hareketle ABD tarafının oyalamada bulunacağı kaygısı da güçlü.
Dahası, tarafların öncelikleri değişmiş değil.
Türkiye, YPG'yi bölgeden temizlemekten vazgeçmedi.
Trump'ın 20 mil sözünün tutulmasını istiyor. Suriyelilerin güvenli bölgeye yerleştirilmesini kritik unsurlardan birisi olarak görüyor.
ABD ise Suriye'nin geleceğinin masaya konulduğu dönemde YPG'yi elinde tutmanın derdinde.
Zamanın kendi lehine olduğunun farkında.
O halde bu mutabakatın geliştirilmeye açık, ara bir uzlaşma olduğu söylenebilir.
Aşamalı, ancak her aşamasında gerilim olabilecek bir türden... İki taraf da Fırat'ın doğusunda sahada karşı karşıya gelmek yerine işbirliğini tercih etti. ABD ile masada müzakerenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz artık. Bu yüzden Türkiye askeri varlığını sınırda tutacak veanlaşmazlık durumunda operasyon yapabilecek konumda kalacak.

***

Güvenli bölge mutabakatı aslında YPG'nin orta ve uzun vadede geleceği konusunda bir uzlaşma içermiyor. YPG için üç ihtimalden bahsedilebilir.
1-Zaman içerisinde YPG'nin meşrulaştırılması.
Bu amaçla ABD tarafının YPG ve PKK arasındaki bağın koparıldığını iddia eden kozmetik dönüşümlerle gelmesi muhtemel. İçeride de "Kürt sorununda diyaloğa dönülmesi" gerektiğini söyleyen "liberal" söylemler öne çıkarılacaktır.
Birkaç sembolik gösterge ile "Suriye'deki YPG oluşumunun PKK aksine ülkemize bir tehdit oluşturmadığı" argümanları pazarlanabilir. Ancak Ankara için Amerikan askerlerinin sınırdaki varlığı ve ortak kontrol YPG'yi meşrulaştıracak bir sonuç üretemez.
Eninde sonunda PKK'nın kolu olan YPG, Fırat'ın doğusundan tasfiye edilmeli.
Aksi durum, YPG kontrolünde otonom bir bölge ya da devletçiği kabullenmek anlamına gelir. İki defa çözüm süreci denenmeseydi içerideki diyalogcuların sözleri belki duyulurdu.Gücün doğasını göremeyen "liberal zihinler" PKK'nın Suriye'de bu denli uygun ortam bulduğunda asla gerçekten silah bırakmayacağını nedense bir türlü anlayamıyor.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2019/08/17/mutabakat-ypgyi-mesrulastirmaz

Bu haber toplam 350 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim