• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Burhanettin Duran: Müzakereler artık sonuç üretmeli...

Burhanettin Duran: Müzakereler artık sonuç üretmeli...
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi J. Jeffrey beraberindeki heyetle "güvenli bölge" müzakereleri için Ankara'daydı.

Türkiye'nin sınırdaki 80 bin askere operasyon için emir vereceği haberleri üzerine gelmişti. Yapılan açıklamalardan anlaşılan iki tarafın güvenli bölge tanımlamaları arasında hala büyük farklar var.

Amerikan tarafı Başkan Trump'ın 30 km'lik önerisini çoktan kenara koymuş durumda. Suriye'den çekilmeyi erteleten kurumlar, şimdi "5-14 km'lik derinlikte bir bölge kuralım" önerisi ile Türkiye'nin güvenlik kaygılarını gidermeye çalışıyor. Derinliğe ek olarak güvenli bölgenin kontrolünün nasıl olacağı, yerel polisin oluşma şekli ve YPG'nin kaderi de anlaşmazlık konusu.
Ankara'nın operasyon yapması durumunda Rusya ve Esed rejimi ile karşı karşıya kalacağı argümanı seslendiriliyor. Ana sorun, Suriye'den çekilmeyi erteleyen ABD tarafının YPG'yi sahiplenmeye devam etmesi. CENTCOM Komutanının YPG elebaşısı ile görüşmesi bunun sembolik bir dışavurumuydu.
Meşrulaştırma da hala "YPG'nin DEAŞ'a karşı savaştığı ve uluslararası koalisyonun da böyle gördüğü" şeklinde...

***
Jefrrey'in temasları sürerken Başkan Trump da salı günü Cumhuriyetçi Senatörlerle görüştü. Konu S-400'lerin gelmesiyle Washington'ın Türkiye'ye ne gibi yaptırımlar uygulayacağıydı. Basına yansıdığı kadarıyla Trump, Türkiye'ye karşı "esnek" olunmasını istemiş. Ortadoğu'da ABD'nin "ittifaklara" ihtiyacını hatırlatmış ve yaptırımlar konusunda Türkiye ile "müzakereyi" önermiş. Senatörler ise Türkiye'nin cezalandırılmaması durumunda Rusya'ya yaptırımların etkisizleşeceği tezini ileri sürmüş. İlginç olan, Kongre ve kurumların daha duygusal düzlemde yaklaşması ve Türkiye'ye karşı "sertlik" önermesi. Trump'ın ise ABD'nin bölgedeki uzun vadeli stratejik çıkarlarına odaklanmayı teklif etmesi. Dünya siyasetinden anlamadığı iddia edilen Trump'ın daha makul bir yerde olması. "Müzakereyi" öncelemesi...
***

Elbette müzakere, diplomasinin ana unsuru. Sadece müttefikler değil hasımlar da bazı sorunlarını bu yolla aşabiliyor. Son altı yıldır Ankara-Washington hattında ikili ilişkilerdeki anlaşmazlıklar üzerine her düzeyde müzakere yürütülüyor. Ne yazık ki bu müzakereler müttefiklik hukukuna uygun sonuçlar vermiyor. İhtilafları çözmüyor, aksine öteleyerek kördüğüm haline getiriyor.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/duran/2019/07/26/muzakereler-artik-sonuc-uretmeli

Bu haber toplam 268 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim