• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Cevdet Erdöl'den: Bugün tarih Ali Şükrü Bey!

Cevdet Erdöl'den: Bugün tarih Ali Şükrü Bey!
Ali Şükrü Bey, hayatını devletine ve devletin istikbali gençliğe ve gençlere adanmış siyasi bir mücadele ruhunun ismidir.

Ali Şükrü Bey, hayatını devletine ve devletin istikbali gençliğe ve gençlere adanmış siyasi bir mücadele ruhunun ismidir. Trabzon’un ve Birinci Meclis’in ilk Mebuslarından olan Ali Şükrü Bey’in siyasi hayatı ve mücadele ruhu vatanın ve milletin geleceği için cephede kendini siper eden şüheda ruhunun Meclis’teki yansımasıdır… Bu yönüyle Meclis’teki yasama faaliyetlerinde büyük bir kararlılık ve erdemli bir duruş sergileyerek “milletin mebusu” olma vazifesini hakkıyla ifa eden mümtaz bir şahsiyettir… Bilhassa tarihe not olarak düşülen “Meni Müskirat” kanunu vardır ki; bu husus Ali Şükrü Beyin sathı müdafaa anlayışının mecliste nasıl tezahür ettiğinin apaçık bir kanıtıdır.  Özellikle istikbalimiz olan gençlerimizi alkol ve onun türevlerine karşı korumak için verdiği mücadele neticesinde kanunlaşan Men’i Müskirat Kanunu, Ali Şükrü Bey’in gövdesini siper ettiği müdafaalarındandır.

Tarih 27 Mart 1923, günlerden Salı…

Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey gönlünde Hakk nidası, dilinde Allah sadası ile ikametgâhından Allah’a ısmarladık diyerek adeta hane-i saadetinden diyar-ı saadete bir yolculuğa çıkmışçasına helalleşir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gitmek üzere çıkar…

Dönemin İkdam Gazetesi muhabirinin nakli üzere; “Trabzon mebusu Ali Şükrü Bey, Mustafa Kaptan’la birlikte oturdukları kahveden kalkıp gitmişler. Ali Şükrü Bey bir daha akşam Tan matbaasına avdet etmemiştir. Şimdi anlaşıldığına göre Ali Şükrü Bey zaten o akşam Osman Ağa’nın evine davetli imiş. Ve yarım saat tehir ettiğini görünce Mustafa Kaptan kendisini bulmaya gelmiş, kahveden alıp götürmüştür.”

İşte Ali Şükrü Bey tanıkların ve tanıdıklarının da beyanatı üzere en son 27 Mart Salı günü akşam görülmüş ve kendisinden bu vakitten sonra bir daha haber alınamamıştır…

Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey’in ortadan kayboluşu nedeniyle ikametgâhına gelmeyişi başta aile fertleri olmak üzere herkesi endişeye sevk eder.   Bu nedenle aynı zamanda kardeşi olan Deniz Yarbayı Şevket Bey Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne başvurarak Başvekil Rauf Bey’e, Ali Şükrü Bey’in en son olarak 27 Mart Salı günü Karaoğlan Çarşısı’nda Kuyulu Kahvehane’de otururken görüldüğü ve bu tarihten sonra 29 Mart Perşembe günü de dahil olmak üzere kendisinden hiçbir havadis alamadıklarından ve söz konusu bu durumun kendilerini endişeye sevk ettiğinden bahisle yardım talep ederek hissiyatını aktarır.

Bu hal üzere Trabzon Mebusu Ali Şükrü Bey’in ortadan kayboluşu hakkında bir müzakere 29 Mart 1923 tarihli olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülür.

Devamı için: http://www.milatgazetesi.com/Bugun-tarih-Ali-Sukru-Bey/67976#.VRUK7fmsVps

Bu haber toplam 1155 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim