• İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C

Cihan Aktaş: “Furkan 63” ü hatırlatan kadın

Cihan Aktaş: “Furkan 63” ü hatırlatan kadın
Üç İhtilal Çocuğu öykülerinin satır aralarında geziniyor direnişi ve adanmışlığı.

O 1960’ların ikinci yarısında tesettürlü bir genç kız olarak Fatih sokaklarına çıktığında, duvar kenarlarında oturan delikanlılar salavat getirerek dalga geçtiklerini zannederlermiş. “Ben hiç önemsemez, yürürdüm” diye anlatırmış sohbet ortamlarında. Sokakların tesettürlü öğrencilere iki yönlü olarak yasak sayıldığı dönemlerdi. Fevziye Nuroğlu bir taraftan resmi kamusal alan yasaklarıyla, diğer taraftan ise din adına takvalı kadını sokaklardan çekilmeyi telkin eden telakkilere karşı çalıştı, konuştu ve kurumlar oluşturdu.

Ortaokulu Cibali Kız Lisesi’nde okudu. Nişantaşı Eczacılık Fakültesi mezunu. Hayatını cehd üzere sürdürdüğü açık. Sabırlı ve ısrarlı öğretmenliğiyle kuşaklar üzerinde izler bıraktı. Dinini özel alanda yaşamaya zorlanan Müslüman kadınlar için alternatif kamular oluşturma gayretinin öncü isimler arasında ilk akla gelenlerden biri. Lise yıllarında Yeşilay Derneği’nde faaliyet gösterdi, üniversite yıllarında MTTB Türk Kızları İlim ve Kültür Kolu başkanlığını yürüttü. Sayısız kız Kur’an kursu kurdu veya kuruluşunu himaye etti. Bu kursların müfredatına bakıldığında, bir okul özelliği gösterdiği fark ediliyor. Müfredat açısından İmam Hatip Okulu niteliğinde, Arapça eğitimi konusunda filolojilerden geri kalmayacak bir titizliğin sergilendiği Fazilet Kız Kur’an Kursu’nun ve benim de 1980’lerin başlarında bir yaz boyu devam ettiğim Tûba Kız Kur’an Kursu’nun kurucularından. Bu kurslarda Osman Öztürk, Nedim Urhan gibi hocalar ders veriyordu.

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/furkan-63-u-hatirlatan-kadin/

Bu haber toplam 766 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim