• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Dursun Gürlek'ten: Zeytinburnu Belediyesi’nin Kültür Gezileri

Dursun Gürlek'ten: Zeytinburnu Belediyesi’nin Kültür Gezileri
Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, diğer ilçe belediyelerinin gerçekleştirdikleri kültür ve sanat faaliyetlerini yıllardan beri takip ettiğim için hangisinin dereceye girdiğini veya öne çıktığını az çok biliyorum.

Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, diğer ilçe belediyelerinin gerçekleştirdikleri kültür ve sanat faaliyetlerini yıllardan beri takip ettiğim için hangisinin dereceye girdiğini veya öne çıktığını az çok biliyorum. Daha sözün başında belirtmem gerekir ki, bu konuda başarı gösteren belediyelerimiz sur içinde değil, sur dışında bulunuyor. Pendik Belediyesi ile Zeytinburnu Belediyesi’nin kültürel faaliyetler bakımından bir hayli ileride olduklarını söylersek, bir gerçeği dile getirmiş oluruz. Pendik Belediyesi’nin kültürel hizmetlerinden daha sonra bahs edeceğim.

Şimdi müsaade ederseniz sözü Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği kültür gezilerine getirmek istiyorum.
Rehberliğini bendenizin yaptığı bu geziler birkaç yıldır tekrarlanıyor. Zeytinburnu ilçesinin surları içinde bulunan tarihi mekanların hepsi değilse bile, büyük bir bölümü ziyaret ediliyor. Bu tarihi mekanların arasında camilerin, türbelerin, tekkelerin yanı sıra kiliselere, ayazmalara da gidiliyor. Mesela bunlardan biri olan “Balıklı Ayazması” büyük bir ilgi görüyor. Tarihlerde adından “Hayat Veren Kaynak” diye söz edilen bu ayazma, İstanbul’un en tanınmış ayazmalarından birini teşkil ediyor. “Balıklı Ayazması”, 5. yüz yılın ortalarında, imparator 1. Leon tarafından yaptırılan Panagia Kilisesi’nin yanı başında bulunuyor. Beş on basamak aşağı indikten sonra, soğuk ve serin bir hava ile karşılaşıyorsunuz. İçinde balıkların da bulunduğu bu kaynak suyu “ayazma” olarak biliniyor. Gruba – tabii ki – önce ayazmanın ne anlama geldiğini izah edip konuyla ilgili birkaç hikayeyi de anlatıyorum. İsterseniz kısaca size de nakledeyim: 

Gençliğinde işsiz ve yoksul olan Leon, bir yaz günü ayazmanın yapılacağı yerde dolaşırken gözleri görmeyen bir ihtiyarla karşılaşıyor. Yaşlı adam ondan kendisini gölgelik bir yere götürerek su içirmesini istiyor. Leon, bu isteği yerine getirmeyi arzu ediyor ama civarda ne gölgelik bir yer vardır, ne de içilecek su. Leon, âmâ ihtiyara yardımcı olamamanın üzüntüsünü yaşarken gökten ilahi bir ses duyuyor. Bu ses, ona civarda bir kaynağın bulunduğunu söyleyip yerini tarif ediyor. Ayrıca bu kaynakta yüzünü yıkarsa, yaşlı adamın gözlerinin açılacağını, kendisinin de ileride imparator olacağını belirtiyor. Kaynağı bulup yüzünü yıkayınca – gerçekten de – ihtiyarın gözleri açılıyor. Müjdeyi alan Leon, derhal orduya yazılıyor, kademe kademe yükselerek general oluyor. 457 yılında meydana gelen ihtilalden sonra tahta geçerek imparatorluğunu ilan ediyor. İşte 1. Leon bugün “Balıklı Ayazma” denilen ayazmayı, bu kaynağın yerine yaptırıyor.

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/zeytinburnu-belediyesinin-kultur-gezileri-2211yy.htm

Bu haber toplam 565 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim