• İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C

Ebubekir Sifil'den: Türkiye ve İslam Dünyası

Ebubekir Sifil'den: Türkiye ve İslam Dünyası
İçin­den geç­mek­te ol­du­ğu­muz san­cı­lı sü­reç...

İçin­den geç­mek­te ol­du­ğu­muz san­cı­lı sü­reç, İs­lam Dün­ya­sı'nın ge­le­ce­ğin­de han­gi un­sur­la­rın "be­lir­le­yi­ci" ola­ca­ğı so­ru­su­nun ce­va­bı­nı her ak­tö­rün ken­di he­sa­bı­na gö­re ta­yin et­me mü­ca­de­le­si­ni an­la­tı­yor ay­nı za­man­da.

Denk­lem için­de her za­man ağır­lık­lı bir yer tut­ma­ya de­vam eden Ba­tı, kla­sik me­to­du­nu uy­gu­la­ma­ya de­vam edi­yor: Oyu­nu, "üst ya­pı"yı ma­ni­pü­le ede­rek kur­gu­la­mak. Bu­ra­da­ki "üst ya­pı" ifa­de­si, "halk" dı­şın­da­ki –as­ker, si­ya­set, eko­no­mi, med­ya­… gi­bi­– bü­tün un­sur­la­rı an­la­tı­yor. Son ör­nek Mı­sı­r… Da­ha ev­vel fark­lı coğ­raf­ya­lar­da sah­ne­ye koy­du­ğu "ka­di­fe dev­rim", "tu­run­cu dev­rim"… ben­ze­ri ic­ra­at­la­rı Arap Ba­ha­rı sü­re­cin­de dev­re­ye ko­ya­rak Arap Dün­ya­sı'nda da so­ka­ğı ma­ni­pü­le et­mek is­te­diy­se de, ba­şa­rı­lı ola­ma­dı­ğı gö­rül­dü­…

Do­la­yı­sıy­la bu bağ­lam­da Ba­tı'nın İs­lam Dün­ya­sı üze­rin­de­ki et­ki­si­nin, kı­sa ve or­ta va­de­de ol­ma­sa bi­le, uzun va­de­de ka­lı­cı­lı­ğı­nı ko­ru­ya­ma­ya­ca­ğı­nı söy­le­mek ke­ha­net ol­ma­ya­cak. Ör­güt­lü ha­re­ket et­me ref­lek­siy­le ta­nı­şan ve kor­ku du­va­rı­nı aş­mış bu­lu­nan Arap halk­la­rı, ira­de­le­ri­ni ila ni­ha­ye em­per­ya­list Ba­tı'nın sö­mü­rü po­li­ti­ka­la­rı­na tes­lim et­me­ye rı­za gös­ter­me­ye­cek­tir..

İkin­ci ba­şat un­sur İran.. Ha­re­ket tar­zı­na ba­kıl­dı­ğın­da İs­lam Dün­ya­sı'nda ka­lı­cı ol­ma­nın im­kân­la­rı­nı ken­di açı­sın­dan fark et­ti­ği­ni, bu bağ­lam­da son de­re­ce bi­linç­li bir stra­te­ji iz­le­di­ği­ni söy­le­mek ger­çe­ğin ifa­de­si ola­cak. Bir yan­dan İs­lam Coğ­raf­ya­sı'nda­ki Şi­i un­sur­la­rı ha­re­ke­te ge­çir­mek, di­ğer yan­dan da Şi­i ide­olo­ji­si­ni –her tür­lü pro­pa­gan­da va­sı­ta­sı­nı kul­la­na­ra­k– ide­olo­ji­si­ni kit­le­sel­leş­tir­mek su­re­tiy­le "aşa­ğı­dan yu­ka­rı­ya" doğ­ru ha­re­ket edi­yor. 

Dün el-Kai­de, bu­gün IŞİD ola­rak kar­şı­mı­za çı­kan ve hiç şüp­he­siz ya­rın da­ha baş­ka isim ve gö­rün­tü­ler al­tın­da kar­şı­mı­za çı­ka­cak olan Se­le­fî/Veh­hâ­bî çiz­gi­nin, genç ku­şak­la­rı he­def­le­di­ğin­den, ka­lı­cı ol­ma is­ti­da­dı­nı ko­ru­ya­ca­ğı­nı söy­le­ye­bi­li­riz. Ge­rek İs­lam Dün­ya­sı'ndan, ge­rek­se "çağ­daş" dün­ya­dan gör­dü­ğü tep­ki­ye rağ­men dur­ma­dan ge­li­şip yay­gın­laş­ma­sı bu söy­le­di­ği­min en güç­lü de­li­li..

İh­van ha­re­ke­ti?..

Devamı için: http://www.gazetevahdet.com/turkiye-ve-islam-dunyasi-1153yy.htm

Bu haber toplam 525 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim