• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Eyyüp Azlal: Kırılmalar Kitabı ve Yansımalar

Eyyüp Azlal: Kırılmalar Kitabı ve Yansımalar
Hece Dergisinde şiirleriyle tanıdığımız şair Faruk Uysal, 2017 tarihinde yayımlanan “Kırılmalar” adlı şiir kitabıyla şiirimize yeni bir soluk ve yenilikler getirdi.
Bu yenilikleri hem şekil hem de muhteva açısından tahlil ettiğimizde ilginç sonuçlara ulaştığımızı söyleyebilirim.
 
Şekil açısından “Kırılmalar” kitabına baktığımızda ilk farklılığı kitap isminde buluyoruz. Kitaba ismini veren “Kırılmalar”, bir şiir olarak kitapta yer almıyor. Şair, bu yönüyle farklı bir duruş sergilemiştir. Çünkü modern zamanlarda şiir kitaplarına başlık olan isim aynı zamanda kitabın içinde geçen bir şiirin de adıydı. “Kırılmalar” acaba bütün “şiirler” ismini mi çağrıştırıyor ya da klasik şiirdeki “gazellere” mi çağrışım yapıyor, bilemiyoruz.  
 
Kitabın şekil açısından diğer bir farklılığı ise kitap başlığında saklı. Kırılma ve ardından gelen diğer kırılmalara atıfta bulunularak “kırılma-lar” kullanılmıştır. Yine bununla beraber iki bölümden oluşan kitapta ilk bölümü “psiko” , ikinci bölümü de “loji” adı verilmiş. Şair, kitabının ilk bölümde kırılmalarımızı daha doğrusu hastalıklarımızı, problemlerimizi ortaya koyuyor. Bunlar toplumsal ve bireysel kırılmalar olabilir. Toplumun içine düştüğü problemler/kırılmalar vardır. Mesela “Kuşun Ölümü” adlı şiirde 28 Şubat zulmünün Türkiye’deki dindarlar üzerinde bıraktığı karanlık bulutlar toplumsal bir kırılmadır. Bu toplumsal kırılmaların bireysel izdüşümü de olmuştur. Şair Faruk Uysal, o dönemde şair ve aynı zamanda akademisyen olan Nazir Akalın üzerinde oluşan bireysel-psikolojik kırılmayı şiirinde işlemiştir.  28 Şubat 1997 tarihinde başörtüsü zulmü olmak üzere dinî vecibelerin kısıtlanması ve bunun yanında ucube denilen insanların din adına ortaya çıkarak İslam dinini ve Müslümanları tahfife kalktığı döneme vurgu yapıyor. Nazir Akalın, evine ekmek götüremez hale geldi. En sonunda bunu kendine yediremedi. Ve bir trenin altında can verdi. Şiirin ilk kıtasını bir vesika belgesi niteliğinde aşağıya alıyoruz.
 
Karanlığın kana karışan bir zehir gibi /Kış odalarına, ruhlara sirayet ettiği günlerde
 
İstasyonlarda bir çığlıkla gelişen /Akşamın sessizliktir bedeli, bir çığlık gibi!
 
Nazir Akalın, şair Faruk Uysal’ın yakın dostudur. Uysal, en yakında gördüğü bireysel/psikolojik kırılmaları en uzağa kadar hissederek ve yaşayarak şiirini kaleme almıştır. Nitekim 28 Şubat döneminde sadece Nazir Akalın zulme uğramış değil, binlerce Nazir Akalın zulme uğradı ve görevine son verildi, sürgün edildi ve cezalandırıldı.
Bu haber toplam 518 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim