• İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C

Hüseyin Akın: Gençliğim eyvah romanının çağrıştırdıkları

Hüseyin Akın: Gençliğim eyvah romanının çağrıştırdıkları

Tarık Buğra’nın diğer romanlarında olduğu gibi “Gençliğim Eyvah” romanı da Türkiye’nin yakın tarihinde geçirdiği dönemsel kırılmaları konu edinir. ‘Gençliğim Eyvah’ romanını diğerlerinden ayıran en belirgin özellik geçmişte olup bitenle gelecekte olan ya da olabilecek vakaların bir kara ütopya şeklinde işlenmiş olmasıdır. Anlatılan prototip ve olay örgüsü negatif öngörüleri de içinde barındırmaktadır. Bu durumu tarih-tekerrür ilişkisi içerisinde anlayabileceğimiz gibi sinema ve roman gibi sanat dallarının karanlık yapılar için bir esin kaynağı olabileceği ihtimalini de akla getirmektedir.  Roman’da ana karakter, yan karakterler, mekân ve de zaman yaşadığımız yakın olaylarla ilgili birtakım kodlar oluşturup şifreler vermektedir.

1977’de yazılıp bir sene sonra tefrika edilen roman ülkemizin ağır tahribatlar yaşadığı 1980’in meşum anarşi ve karmaşa dönemlerine denk gelmektedir. Roman kişileri Meşrutiyetten Cumhuriyete geçiş sürecinin içerisinde tahlil edilirken bir taraftan da toplumun yaralı bilinci ve de eğreti karakteri de dikkatten kaçırılmamaktadır. Yazarın negatif baş karakter ihtiyar’dan bahsederken ‘yüz, yüz elli yıl zarfında Türkiye’nin gidişatına etkili olmuş bütün yanılgıların, kasıtların ve idraksizliklerin sembolü” ifadesini kullanması zihinleri somut bir şebekeye taşıması açısından önemlidir. ‘Devleti devlet eliyle yıpratmak, çürütmek ve çökertmek!’  ‘Artık bu ilkeye bir de paralel bulmuştu: Muhalefeti muhalefet eliyle yıpratmak, çürütmek ve çökertmek!..’ şeklindeki tespitler yazarın bu topraklara ait kumpas geleneğini ve onun muhtemel aktörlerinin kullanabilecekleri enstrümanları çok iyi öngörüp resmettiğini göstermektedir.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/1785269/huseyin-akin/gencligim-eyvah-romaninin-cagristirdiklari

Bu haber toplam 437 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim