• İstanbul 18 °C
  • Ankara 28 °C

Hüseyin Akın: Ramazan geldi hoş geldi!

Hüseyin Akın: Ramazan geldi hoş geldi!
15 Mayıs Salı günü ilk teravih namazı ile birlikte ramazana merhaba dedik. 16 Mayıs imsak vaktinden itibaren oruca başlıyoruz.

Ramazanla birlikte sosyal hayatımızda çok belirgin bir iklim değişikliği olacağından kuşku yok. Çeneler biraz olsun duracak, hırslar dizginlenecek, öfkeler frenlenecek, nefisler terbiye edilecek. Bu sükûneti biz organize etmeye kalksak mümkün değil başaramayız. İlahi lütufla ramazan ayı sükûnet şalını üstümüze örtüverdi. Modern hayat dizgesi tersyüz edilmeye başlandı bile. Alışık olduğumuz hayatın bize dayattığı şeyler oruç karşısında geri çekilmekten başka bir yol bulamaz halde. Bedeni arzu ve isteklerle saltanatını sürdüren hayat biçimi afallıyor. Bir günlük hayatın içerisinden yeme, içme ve cinsel arzuları kaldırdığın zaman o boşluğu ne ile dolduracaktır kurulu hayat? Tüketim kültürü ağır bir darbe yemiştir. Gün sonunda bir bardak su ve bir dilim ekmek dışında gözü başka bir şey görmeyen insanın zayıflığı ve acziyetini oruçtan daha net ne gösterebilir ki?

RAMAZAN ÇANTASI

Ramazanı en iyi hangi kelime karşılar diye sorarsanız, hiç tereddüt etmeden ‘ fırsat’ derim. Başka zaman önümüze çıkmayan, çıksa da göremediğimiz hakikatlerle karşılaşırız bu ayda. Bol Kur’an okumak, bol tefekkür ve muhasebe yapmak için ne güzel bir imkândır. İmsakle iftar arası bir ömrün özeti gibidir yaşadığımız. İnsanlarla ilişkilerimizi tamir ve tadilattan geçirmek için böyle bir hayat aralığına ihtiyaç var. Gittiğimiz yerleri bir aylığına terk edip kendimize gelmenin yollarını araştırsak ne iyi olur. Ramazanda yıl boyu uzaklaştığımız merkeze geri dönmek için önce kendimize, sonra ailemize, sonra komşu ve akrabaya yakın durmakla bu mübarek ayın müfredatına uygun davranmış oluruz. Kurum iftarları değil yakın çevre, hısım akraba ve komşularla aynı sofranın etrafında yer almak çok daha sahici bir ramazan manzarasıdır. Varsıllarla değil yoksullarla eşitlenerek bu güzelliği birlikte yaşamaktır asıl marifet.

RAMAZAN HOCASI

Var mısınız bu ramazanda çok susup az konuşalım. Özellikle siz ramazanın göz önünde olmayı seven hocaları, dini meseleleri magazin malzemesi haline getirip reyting kazanmaya çalışan televizyon kanallarına alet olmayın. ‘Orucu neler bozar?’, ‘vakit girdi mi girmedi mi?’ gibi üslupsuz ve gereksiz tartışmaların oyuncağı haline gelmeyin. Dini meseleleri televizyon kanallarında tartışmak abesle iştigaldir. Zira televizyon içerisine aldığı her şeyi gösteri unsuru haline getirip şovlaştırır. Halka kendi dinini öğrenme fırsatı verin. Her şeyi sizin ağzınızdan beklemesinler. Emek harcasınlar, sorsunlar, soruştursunlar ve düşünsünler. Ekran hocaları hazırcı bir halk kitlesi oluşturmaktadır. Farklı hocaların sunduğu farklı bilgiler toplumda birbiriyle çatışan dini bilgi farkına kaynaklık teşkil etmektedir.

Devamı: https://www.milligazete.com.tr/makale/1542847/huseyin-akin/ramazan-geldi-hos-geldi

Bu haber toplam 556 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim