• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

İbrahim Karagül: Çanakkale savunması, 104 yıl, 15 Temmuz savunması, 3 yıl..

İbrahim Karagül: Çanakkale savunması, 104 yıl, 15 Temmuz savunması, 3 yıl..
İslâmcı olun, muhafazakâr olun, laik olun, liberal olun.. * Yutkunma dönemi bitti.. Yüzyıllık sabır bitti, bilin..

Kûtu’l-Amare savunması ve zaferi, 104 yıl geçti.

Gazze savaşları ve savunması, 105 yıl geçti.

15 Temmuz savunması ve zaferi, 3 yıl geçti.

Afrin savunması ve zaferi, 1 yıl geçti…

Devam edin… Kudüs’ün düşmesinden Medine müdafaasına, Sarıkamış’tan İstiklâl mücadelesine ve Kıbrıs harekâtına, aklınıza ne gelirse, son yüz yılı aşkın süre içinde coğrafyada yaşanan ne varsa, bize aittir, bizim mücadelemizdir.

Tarih, coğrafya ve siyasi genetik, yüzyıllardır bizim üzerimizden yürümüştür. Kaçsak da, ürksek de, mücadele etsek de, zafer de kazansak, yenilgiye uğrasak da, meydan okusak da bu böyledir, bu kader hiç değişmemiştir.

Bugünlerde olanlara bakınca, bu kaderin yine değişmeyeceği, tarih ve coğrafya inşasının, siyasi genetiğin bu kader üzerinden devam edeceği ortadadır.

YÜZ YIL ÖNCE ÇÖKTÜK, COĞRAFYA BİÇİMLENDİ. YÜZ YIL SONRA YÜKSELİRKEN YİNE AYNI ŞEYLER OLUYOR.

Batı’nın yüzyıllara dayanan siyasi tarihi bizim tarihimizdir. Selçuklu’dan beri coğrafya inşasına yönelik bütün girişimler, harita çalışmaları bizim üzerimizdendir. Yüz yıl önce çöken bir imparatorluğun mirası üzerinden coğrafya, tarih belirlenmiştir. Yüz yıl sonra yeniden yükselen bir güç üzerinden aynı hesaplaşma yeniden başlatılmaktadır.

Çöküşümüz de, yükselişimiz de tarih yapıcıdır, coğrafya biçimlendiricidir.

İSLÂMCI OLUN, MUHAFAZAKÂR OLUN, LAİK OLUN, LİBERAL OLUN..

Ne olursanız olun, hangi siyasi düşünceye inanırsanız inanın, hangi kimliğe sahip olursanız olun, geniş tarih aralığında durduğunuz yer esastır. İslâmcı olun, muhafazakâr olun, laik olun, liberal olun… Şu parti, bu cemaat hiç farketmeyecek…

Bu siyasi genetiğin ne kadar merkezindesiniz, ne kadar uzağında ya da karşısında, sizi belirleyen, tanımlayan şey bu olacaktır.

Dünya tarihi, siyasi tarih, coğrafya nasıl biçimleniyorsa, hangi hesaplaşmalar üzerinden yürüyorsa ve siz neredeyseniz kimliğiniz odur. Vatana, millete, coğrafyaya, tarihe karşı sorumluluğunuz, vebaliniz budur.

YÜZ YIL ÖNCE KİM NEREDEYSE BUGÜN YİNE ORADA. NESİLLER, KUŞAKLAR AYNI..

Yüz yıl önce nerede duruyorsak bugün orada duruyoruz. Yüz yıl önce karşımızda kimler toplanıyorsa bugün yine onlar toplanıyor. Yüz yıl önce o çokuluslu istilâ ile kimler ortaklık kuruyorsa bugün yine aynı çevreler ortaklık kuruyor.

Yüz yıl önce kimler bedel ödemişse bugün yine onlar bedel ödüyor. Tarih yapıcı irade ile, tarihin tersine düşen geleneğin takipçileri hep aynıdır, nesiller, kuşaklar aynıdır.

Viyana’da ya da Londra’da saldırıya uğrayanla Yeni Zelanda’da saldırıya uğrayan, Ebu Gureyb’de aşağılanan aynı intikamın kurbanıdır. 15 Temmuz’da içeriden vurmaya çalışanlarla Suriye’nin kuzeyinden kuşatma plânı papan aynı cephedir.

Devamı: https://www.yenisafak.com/yazarlar/ibrahimkaragul/-canakkale-savunmasi-104-yil-15-temmuz-savunmasi-3-yil-islmci-olun-muhafazakr-olun-laik-olun-liberal-olun-yutkunma-donemi-bitti-yuzyillik-sabir-bitti-bilin-2049696

Bu haber toplam 352 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim